Gyűlnek a hadihajók a Hormuzi-szoros közelében

Nagy-Britannia újabb hadihajót küld a Perzsa-öbölbe a hajózás szabadságának biztosítására – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter szombaton.

A Reuters jelentése nem tért ki arra, hogy milyen hajóról van szó, sem arra, hogy mikor és honnan indítják útjára az öböl felé. Irán a Perzsa-öböl bejáratában, a Hormuzi-szorosban bő egy hónapja lefoglalta a Stena Impero nevű, brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót, amely továbbra is iráni őrizetben van. A járműfoglalás után Nagy-Britannia hadihajókat küldött az öbölbe a hajózás zavartalanságának biztosítására.

A brit védelmi minisztérium által kiadott képen (MOD) a Brit Királyi Haditengerészet rombolója, a HMS Duncan érkezik a Perzsa-öbölbe 2019. július 28-án. A védelmi minisztérium szerint a HMS Duncan feladata a brit zászló alatt közlekedő hajók védelme lesz a Hormuzi-szorosban. Forrás: EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE 

  • Előzmények:

Állítólag balesetet okozott az Irán által lefoglalt brit tartályhajó

Nagy-Britannia újabb hadihajót küld a Hormuzi-szoroshoz

Irán a Stena Imperót arra válaszul foglalta le, hogy a brit haditengerészet július 4-én Gibraltárnál feltartóztatott egy iráni tartályhajót, amelyet azzal gyanúsított, hogy az európai uniós szankciókat megsértve nyersolajat szállít Szíriába. A vízi jármű egészen augusztus 15-éig „fogságban” volt, ekkor kapott engedélyt a távozásra, jóllehet az Egyesült Államok többször kérte Gibraltártól, hogy ne engedje el, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajóra Iránnal szembeni amerikai szankciók alapján. Washington szerint a tartályhajó az iráni Forradalmi Gárdáé, amelyet terrorszervezetként tart nyilván.

Gibraltár az amerikai kérést arra hivatkozva utasította el, hogy amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni.

Forrás: MTI/Reuters/EPA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »