Továbbra is lejtmenetben az argentin peso

Kedden is jelentősen gyengült az argentin peso a dollárhoz képest – immár a második egymást követő napon -, miután a piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett előválasztáson a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri súlyos vereséget szenvedett a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben.

A peso 4,29 százalékkal gyengült kedden a dollárral szemben, záráskor 55,57 pesót kellett adni egy dollárért. Előző nap, hétfőn az argentin fizetőeszköz 15 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, de minden idők mélypontját 30 százalékos mínuszban érte el, amikor is egy dollárért 65 pesót kellett adni. A jegybank hétfő óta 255 millió dollárt adott el, hogy támogassa a pesót.

A Buenos Aires-i tőzsde irányadó mutatója hétfőn 37,93 százalékos mínuszban zárt, de kedden már 10,22 pluszban, 30 344,56 ponton fejezte be a kereskedést.

A vasárnap tartott előválasztáson a balközép peronisták elnök- és alelnökjelöltje, Alberto Fernández és Cristina Fernández de Kirchner 47,65 százalékkal győzött, míg a Mauricio Macri és Miguel Angel Pichetto alkotta duó 32,06 százalékkal a második helyre szorult. A vártnál nagyobb, 15 százalékpontos különbség azt jelzi, hogy Macrinak gyakorlatilag nincs esélye győzelemre októberben.

Az argentin pénz- és tőkepiacok hétfőn összeomlottak a hírre, amely elvette az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az egyre hevesebb hongkongi tüntetések miatt ideges globális részvénypiaci befektetők maradék kedvét is. A befektetők attól félnek, hogy választási győzelme esetén Fernández visszavezetné Argentínát az intervencionista gazdaságpolitika útjára, szemben Macri szabadpiaci reformjaival.

Macri veresége bedöntötte az argentin pénzpiacokat

„A piacok úgy gondolják, hogy Fernández valószínűleg csődöt jelentene, tőkekorlátozásokat vezetne be és újratárgyalná a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodást. Röviden összefoglalva: a piacok úgy hiszik, hogy Fernándezzel visszatér a populizmus” – mutatott rá Claudio Irigoyen, a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzője.

Michael Every, a Rabobank elemzője úgy fogalmazott, hogy bár Argentína egy kis gazdaság, „az az utolsó dolog, amit a globális piacok látni akarnak, hogy egy újabb piacbarát kormány bukik el a populizmussal és/vagy a geopolitikával szemben”.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg. Az IMF tavaszi előrejelzésében úgy becsülte, hogy az ország bruttó hazai terméke (GDP) idén 1,2 százalékkal csökken, de a második félévben növekedésre vált, és jövőre már 2,2 százalékkal bővül a gazdaság.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »