Moszkvai tüntetések: az orosz távközlési hatóság figyelmeztette a Google-t

Felszólította a Google-t az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), hogy állítsa le a tulajdonában lévő YouTube-on az Oroszországban törvényellenesnek minősített tömegmegmozdulások hirdetését.

A Roszkomnadzor figyelmeztette a Google-t, hogy az orosz belügyekbe való beavatkozásnak, valamint a demokratikus választások akadályozásának és az ellenük irányuló ellenséges hatásgyakorlásnak fogja tekinteni, ha az amerikai informatikai óriásvállalat nem hozza meg az orosz hatóság által elvárt intézkedéseket a videomegosztóval kapcsolatban.

A hatóság közölte, hogy értesülése szerint egyes, YouTube-csatornával rendelkező szervezetek többek között a videomegosztótól beszerzett reklámeszközöket – például leküldéses (push) értesítéseket – használnak „a szövetségi és regionális jelentőségű választások meghiúsítását célzó”, nem engedélyezett gyűlésekről szóló információ terjesztetésére. Az orosz hatóság szerint olyan felhasználók is kaptak leküldéses értesítést, akik nem előfizetői az említett szervezetek YouTube-csatornáinak.

Andrej Klimov, az orosz parlamenti felsőház állami szuverenitás védelméért felelős ideiglenes bizottságának elnöke vasárnap kijelentette az RBK című lap online kiadásának, hogy „külföldi erők” a YouTube segítségével törvénysértésre provokálták a szombaton Moszkvában hatósági engedéllyel megtartott, több tízezres tüntetés részvevőit. A szenátor szerint sokan kaptak kéretlen értesítéseket olyan forrásokból, amelyekre nem iratkoztak fel, ezek az üzenetek pedig „uszító természetűek” voltak és az állami intézmények felé „irányították” az embereket, továbbá „törvényellenes cselekvésre szólítottak fel”.

A politikus azt hangoztatta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség honlapja, az Amerika Hangja, valamint több YouTube-csatorna terjesztette azt az információt, hogy az engedélyezett tüntetést követően „valószínűleg” nem engedélyezett is lesz. „A mi ellenzékünk vagy tőlük vette át ezt a forgatókönyvet, vagy fordítva, maga adta át ezeknek” – mondta Klimov.

Moszkva, 2019. augusztus 10.
Ellenzéki tüntetők követelik a szeptember 8-i önkormányzati választásokon indulni szándékozó ellenzéki és független jelöltek jegyzékbe vételét Moszkvában 2019. augusztus 10-én.
MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

A rendőrség szerint szombaton Moszkvában mintegy 20 ezer – a Belij Scsotcsik (Fehér Számláló) elnevezésű civil szervezet szerint csaknem 50 ezer – tüntető vonult ki a Szaharov sugárútra, hogy a hatóságokkal egyeztetett tüntetésen fejezze ki azon független politikusok támogatását, akiket az illetékes szervek nem regisztráltak jelöltnek a moszkvai képviselői testület szeptemberben esedékes megválasztására. Megfigyelők szerint ez volt a legnagyobb ellenzéki megmozdulás a 2011-2012-es tiltakozási hullám óta.

Az engedélyezett akciót követően a tüntetők egy része a városközpontba vonult, amit nem egyeztetett előre a hatóságokkal. Moszkva belvárosában a rendőrség szerint 136, az OVD-Info civil szervezet szerint pedig 256 embert őrizetbe vettek, nem ritkán erőszakot alkalmazva. Utóbbi forrás úgy tudja, hogy Szentpéterváron 81, Rosztov-na-Donuban 13, Brjanszkban pedig 2 személyt állítottak elő a hatóságok.

A képviselői testületi választásokból kizárt politikusok támogatására július 27-én és augusztus 3-án is rendeztek Moszkvában ellenzéki tüntetést. Ezeken a hatósági adatok szerint mintegy 1700 embert vettek őrizetbe.

Forrás: MTI

Friss hírek