Az alacsony befizetések miatt csapatkivonást tervez Németországból az USA

Kivonhatja Németországban állomásozó csapatai egy részét az Egyesült Államok, ha a német kormány továbbra sem emeli védelmi kiadásait a NATO-tagoktól elvárt szintre – hangoztatta a berlini amerikai nagykövet egy pénteki nyilatkozatában.

Richard Grenell német hírportálokon idézett nyilatkozatában sértőnek nevezte, hogy Németország elvárja az amerikai adófizetőktől a több mint 50 ezer amerikai németországi tartózkodásának további finanszírozását, miközben „a németek a saját hazai céljaikra használják fel kereskedelmi többletüket”.

Nem egy amerikai elnök sürgette már Németországot, hogy „vegye ki a részét a saját védelméből”. Ezt a kérést éveken keresztül terjesztették elő az egymást követő amerikai kormányok, de hiába. Így végül „elértük azt a pontot, amelynél reagálni kell” – mondta a diplomata.

„Trump elnöknek igaza van és Georgette Mosbacher (varsói amerikai nagykövetnek) is igaza van” – mondta Richard Grenell azzal kapcsolatban, hogy maga Donald Trump elnök is tett már utalást a lehetséges csapatkivonásról, a varsói nagykövet pedig egy csütörtöki Twitter-bejegyzésében kifejtette, hogy míg Lengyelország védelmi kiadásai elérik a NATO-tagoktól elvárt szintet, Németország nem teljesíti ezt az elvárást, ezért „üdvözölnénk, ha Lengyelországba jönnének amerikai csapatok Németországból”.

A NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi tanácskozásukon vállalták, hogy 2024-ig a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegig közelítik védelmi kiadásaikat. 

A német kormány azóta minden évben növelte a védelemre szánt forrásokat a szövetségi költségvetésben, és ez jövőre is folytatódik, de a tervezett 49,67 milliárd euró a GDP csupán 1,38 százalékának felel meg. A 2 százalékos cél és a tényleges kiadások közötti különbség miatt az Egyesült Államok kormánya – elsősorban Donald Trump és Mike Pence alelnök – számos alkalommal élesen bírálta a német vezetést.

Berlin szerint a költségvetés teherbíró, és a Bundeswehr – a német hadsereg – fejlesztési, forrásfelszívó képességéhez mérten mindent megtesznek a NATO-elvárás teljesítéséért. Rendszerint hozzáteszik, hogy a GDP-arányában számolt kiadások viszonylag lassú növekedése annak is tulajdonítható, hogy a gazdasági fellendülés révén maga a GDP is jelentősen növekedett az utóbbi években.

Az európai országok közül Németországban állomásozik a legtöbb amerikai katona, 35 ezer fő, munkájukat 17 ezer amerikai és 12 ezer német polgári alkalmazott segíti.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »