Politikai leszámolás zajlik Kasmírban

Több száz politikust és munkatársaikat vették őrizetbe Dzsammu és Kasmír államokban az indiai hatóságok, hogy elfojtsák a tagállam különleges alkotmányos státusának elvétele miatti tiltakozásokat – közölték aktivisták és sajtóorgánumok csütörtökön.

Szállodákat, vendégházakat, magán- és kormányépületeket alakították át ideiglenes börtönökké, hogy a 400 politikust, asszisztenseiket és szakadár vezetőket őrizetbe helyezzék – írta az India Today hírportál. Más források 300, illetve 500 előállításról számoltak be.

„A politikai vezetőket a kormányzat utasítására helyezték házi őrizetbe” – közölte a dpa német hírügynökséggel egy nevének elhallgatását kérő szrinagari rendőrségi vezető, aki az előállítottak számát nem közölte.

Az India Today szerint az őrizetbe vettek között van Mehbuba Mufti és Omar Abdullah volt főminiszter is. A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint őrizetbe vették a legerősebb helyi párt, a Nemzeti Konferencia két helyi vezetőjét is, valamint legalább száz politikust, közöttük a volt főminisztereket és több parlamenti képviselőt.

Az őrizetbe vételek azóta folytatódnak, hogy a kormány hétfőn visszavonta az állam különleges alkotmányos státusát. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt – kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat – meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is.

A hindu nacionalisták a parlamentben az észak-indiai állam két részre történő megosztását is megszavazták, így az két külön adminisztratív egységből, Dzsammu és Kasmírból valamint Ladakból áll a jövőben.

A kormány vasárnap óta blokkolta a régió legnagyobb városában, Szrinagarban a mobil- és internhálózatokat, és betiltotta a nyilvános gyűléseket.

Indiai aktivisták vesznek részt egy Narendra Modi elleni tüntetésen Újdelhiben, Indiában 2019. augusztus 7-én. EPA/RAJAT GUPTA

Harmadik napja tart a biztonsági zárlat Kasmírban

A Kasmír különleges jogállásának megszüntetésével kampányoló Narendra Modi hindu nacionalista miniszterelnök kormánypártja abban bízik, hogy az intézkedések révén szorosabbra vonhatja az ellenőrzést az 1989 óta fegyveres felkelés dúlta államban. Szrinagarban a félkatonai rendőri egységek több ezer tagját vonultatták fel, bezártak az iskolák, eltorlaszolták az utakat és lezárták az elővárosokat.

Az indiai kormány intézkedései feszültséget váltottak ki a Kasmírt magának követelő szomszédos Pakisztánban, amely ígéretet tett, hogy kiáll a kasmíriak jogai mellett. Iszlámábád kilátásba helyezte, hogy kiutasítják az indiai nagykövetet és felfüggesztik Indiával a kétoldalú kereskedelmet.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet.

Iszlámábád csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti az indiai vonatjáratokat. Sejk Rasíd vasútügyi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy leállítják az Újdelhi és a pakisztani Lahor közötti expressz járatot.

Újdelhi szerint a pakisztáni lépések indokolatlanok.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/APA/Hszinhua

Friss hírek