Salvini tovább szigorítaná a migrációs törvényeket

Az olaszországi partokra migránsokkal érkező civilhajók kitiltását célozza a római kormánynak az eddigi rendelkezéseket is tovább szigorító migrációs törvénycsomagja, amelyről a római felsőházban hétfőn este kezdődhet a szavazás.

A 18 cikkből álló intézkedéscsomagról a belügyminiszter, Matteo Salvini bizalmi szavazást kért, ezért a voksolás már hétfőn este megkezdődhet.

A Salvini vezette kormánypárti Liga támogatja a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciótagjai közül néhányan elutasítják. Az ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodik vagy nem vesz részt a szavazáson, így egyedül a balközép Demokrata Párt (PD) fog nemmel voksolni.

A római szenátusban egyszerű többség szükséges a migrációs törvény elfogadásához, amelyet a képviselőház már július 25-én megszavazott.

A Matteo Salvini nevével fémjelzett úgynevezett második migrációs és biztonsági törvénycsomag a tavaly év végén hatályba lépett rendelkezéseket módosítja és szigorítja. Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok „szuperhatalmat” adnak a belügyminiszter Matteo Salvininek, aki teljesen hatáskörébe vonja az olaszországi tengereken áthaladó „migránshajók” feletti ellenőrzést. Legyenek ezek olasz vagy külföldi nem kormányzati szervezetek hajói (NGO), valamint kereskedelmi hajók vagy katonai hajók.

Földközi-tenger, 2019. július 6.
A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) felvételén Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók utaznak gumicsónakban a líbiai partok közelében 2019. július 5-én. A szervezet Alan Kurdi hajója 65 migránst vett a fedélzetére a Földközi-tengeren. MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

A belügyminiszter rendeli el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását. A belügyminiszternek ehhez minden esetben a védelmi és közlekedési miniszter beleegyezésére is szüksége van – amit utóbbiak eddig minden esetben megadtak.

A törvénycsomag első négy cikke az Olaszországba migránsokat szállító NGO-hajókra vonatkozik. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják. A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát – a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban – 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújtják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilvánítják, az NGO-nak való visszaszolgáltatás helyett.

A törvény értelmében a hajó kapitánya 3 évtől 10 évig terjedő börtönt kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatósági és katonai hajók tiltó felszólításának. Ez az intézkedés azután került a csomagba, miután az olasz ügyészség augusztus elején szabadon engedte a tiltás ellenére olasz partokon kikötő Carola Racketet, a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát.

A törvény engedélyezi továbbá a civilszervezetek előzetes hatósági lehallgatását az embercsempészekkel való kapcsolatok felderítésére. A hatósági fedőmunkára 2021-ig 3 millió eurót szánnak.

Az idén 2 millió eurót, a következő években további 48 millió eurót különít el a római kormány az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolására, származási országaikba való visszaszállításukkal.

„Erre a törvényre szüksége van Olaszországnak”- jelentette ki Matteo Salvini.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »