Már a NATO is megszólalt a Hormuzi-szoros konfliktusa kapcsán

A NATO-hoz nem érkezett hivatalos megkeresés, hogy működjön közre a Perzsa(Arab)-öböl bejáratánál fekvő Hormuzi-szoros kereskedelmi forgalmának biztosításában, de aggodalmát fejezi ki a térségben kialakult helyzet miatt – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszterrel szerdán.

A főtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, a NATO aggodalommal figyeli Teherán tevékenységét a terrorista csoportok finanszírozásától kezdve a kereskedelmet akadályozó intézkedéseken keresztül a rakétaprogram folytatásáig, amelyek jelentős mértékben destabilizálják a térséget, és fenyegetik a nemzetközi biztonságot.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nagymértékben fenyegeti Európa biztonságát az is, hogy Oroszország megszegi a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződésben (INF) foglaltakat. A szövetséges tagállamok továbbra is azt várják Oroszországtól, hogy tegye átláthatóvá a szerződésben foglalt fegyverek esetleges fejlesztéséről és gyártásáról szóló dokumentumokat, valamint teljes és ellenőrizhető módon feleljen meg kötelezettségvállalásainak a szerződés megőrzése érdekében – húzta alá.

„Miközben a NATO megkezdte felkészülését az INF-szerződés nélküli világra, határozott és arányos válasz kidolgozásán fáradozik a megállapodás megszegése miatt Moszkvával szemben” – fogalmazott.

Stoltenberg elmondta azt is, hogy a német védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy a kiszámíthatatlan világpolitikai helyzet miatt többet kell fordítani a védelmi kiadásokra, és a szövetséges országoknak a korábbiaknál sokkal nagyobb összefogására van szükség.

Annegret Kramp-Karrenbauer a sajtótájékoztatón elmondta, az európai védelem erősítésének fontosságát hangsúlyozza, hogy a kinevezését követő első hivatalos külföldi útja a NATO európai székházába vezetett.
Kiemelte, látogatásának célja a katonai szövetség egységének fokozása, amelynek érdekében Németország minden segítséget megad a NATO-missziókban való részvétele révén, valamint megerősíti azon tagállami vállalását, hogy emeli védelmi kiadásait.

Iránnal kapcsolatban elmondta országa még nem döntött az amerikai kormány megkereséséről, amely szerint Washington felkérte Németországot, hogy Franciaországgal és Nagy-Britanniával együtt működjék közre a Perzsa(Arab)-öböl bejáratánál fekvő Hormuzi-szoros kereskedelmi forgalmának biztosításában.
Kijelentette, Németország bízik egy diplomáciai megoldás elérésében a konfliktus lezárása érdekében, valamint reményét fejezte ki, hogy megnyugtató eredmény születhet az iráni atomprogrammal kapcsolatban is. Németország célja az Iránnal foglalkozó, a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtását ellenőrző vegyes bizottság másik két európai tagjával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával közösen a megállapodás életben tartása – tette hozzá a német védelmi miniszter.

A Hormuzi-szoros térségében hetek óta feszült a helyzet, több incidens történt kereskedelmi hajók ellen, és az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit tartályhajót, amire válaszul London a szoroshoz irányított egy rombolót a brit zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajók átkelésének biztosítására. A Perzsa(Arab)-öböl és az Ománi-öböl közötti tengerszoros kereskedelmi jelentőségét mutatja, hogy a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százalékát szállítják át rajta a tartályhajók.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »