NATO-főtitkár: veszélyben forog Európa biztonsága

Európa biztonsága forog kockán, miután Oroszország kilépett a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek leszereléséről szóló nemzetközi megállapodásból, az INF-szerződésből, és ha Moszkva nem enged, akkor ez kevesebb mint egy hónapon belül az egyezmény végét jelenti – figyelmeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap hétfői kiadásában megjelent írásában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A norvég politikus szerint az INF-szerződés a nemzetközi fegyverzetkorlátozás egyik legjelentősebb vívmánya. A főtitkár idézi a megállapodást 1987-ben aláíró Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárt, aki szerint „büszkének kell lenni arra, hogy ha ezt a fácskát nevelgetjük, akkor egy nap a béke hatalmas fája terebélyesedik ki belőle”. Stoltenberg úgy véli, hogy a fa igenis kiterebélyesedett, mert a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek célja az volt, hogy európai városokat pusztítsanak el, és milliók életét oltsák ki. „Azzal, hogy lemondtunk ezekről a fegyverekről, a világ biztonságosabbá vált” – teszi hozzá.

„De most Oroszország kilépett az INF-szerződésből, és ezzel valódi veszélybe sodorta biztonságunkat” – írja. A politikus rámutat, hogy Moszkva új, közepes hatótávolságú fegyvert fejlesztett ki, az SSC-8-at, amelyet ki is próbált és hadrendbe is állított. Az SSC-8 könnyen mozgatható és elrejthető, olyan német városok is a hatósugarában fekszenek, mint München, Berlin és Frankfurt, ráadásul a kilövés után csak pár perc áll rendelkezésre, mielőtt a töltet célba ér. A fegyver növeli a nukleáris konfliktus valószínűségét – húzza alá a főtitkár.

Stoltenberg felidézi, hogy amikor az Egyesült Államok hat évvel ezelőtt aggályainak adott hangot az új fegyver fejlesztése miatt, Moszkva kategorikusan tagadta, hogy létezne ilyen fejlesztés, majd amikor elismerte a fegyver létezését, azt állította, hogy az nem sérti az INF-szerződést. A NATO-főtitkár szerint viszont Oroszország régóta törekszik arra, hogy megszabaduljon az INF-szerződés jelentette korlátoktól, és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben ki is mondta, hogy ki szeretne lépni a megállapodásból.

„Minden NATO-szövetséges egyetért az Egyesült Államokkal abban, hogy Oroszország megsértette az INF-szerződést. Ennek tényét több szövetséges egymástól függetlenül megerősítette” – szögezi le a szervezet főtitkára.

Brüsszel, 2019. július 5.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésről (INF) Brüsszelben 2019. július 5-én, miután a katonai szövetség nagyköveti szintű megbeszélést folytatott az Oroszország Tanáccsal.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Stoltenberg kiemeli: ez az oka annak, hogy februárban az Egyesült Államok bejelentette, hogy hat hónapon belül kilép az egyezményből, ha Oroszország nem tér vissza maradéktalanul és ellenőrizhető módon a szerződés előírásaihoz. Ez a határidő jár le augusztus 2-án. Stoltenberg hangsúlyozza, hogy minden NATO-tagállam felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződéshez – csak Washington több mint harminc alkalommal tárgyalt erről magas szinten Oroszországgal. „Az Egyesült Államok teljes mértékben betartja a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Európában nincsenek új amerikai rakéták. Európában új orosz rakéták vannak” – nyomatékosítja a főtitkár.

Stoltenberg szerint egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be, nem garantálja a biztonságot, és Moszkva semmi jelét nem mutatta annak, hogy be akarná tartani az egyezmény előírásait. „Ezért fel kell készülnünk az INF-szerződés nélküli világra. Egy olyan világra, amely mindannyiunk számára kevésbé biztonságos” – figyelmeztet a NATO-főtitkár.

A NATO reagálni fog, s válasza mérsékelt, védekező jellegű és egységes lesz – teszi hozzá Stoltenberg, aláhúzva, hogy az észak-atlanti szövetség nem fogja lemásolni az orosz lépéseket, s nem telepít új, közepes hatótávolságú rakétákat Európába. „Nem akarunk új fegyverkezési versenyt, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a hatékony fegyverzetkorlátozás, leszerelés és a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása mellett” – mutat rá a NATO-főtitkár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jens Stoltenberg felhívja Moszkva figyelmét, hogy még van idő a szerződés megmentésére, de ez az idő egyre fogy. A főtitkár emlékeztet, hogy annak idején a Szovjetuniónak pusztán hetekbe telt, hogy megsemmisítse közepes hatótávolságú atomfegyvereit. „Ha megvan rá az akarat, akkor Oroszország képes gyorsan cselekedni, de a cselekvés ideje most jött el” – nyomatékosítja a politikus.

„Arra szólítom fel ma Moszkvát, hogy éljen az utolsó lehetőséggel, amely rendelkezésünkre áll, hogy életben tartsuk az INF-szerződést. Máskülönben csak és kizárólag egyedül Oroszországot terheli a felelősség az egyezmény kudarcáért, aminek következében a világ mindannyiunk számára instabilabbá válik” – zárja írását a NATO-főtitkár.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »