Merkel utódja lesz az új német védelmi miniszter

Meglepetésre a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer lesz az új német védelmi miniszter, miután Ursula von der Leyen szerdán távozik a tárca éléről – erősítette meg a dpa német hírügynökség értesülését kedd este Thomas Strobl, a CDU helyettes alelnöke.

A német sajtó mindezidáig névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter a legesélyesebb a védelmi tárca vezetésére, ám miután Angela Merkel kancellár fenn akarja tartani a nemek arányát kormányában, Spahn helyére nőt jelöl majd. Kramp-Karrenbauerről mindezidáig az terjedt el, hogy nem vágyik kormányzati pozícióra Merkel kormányában, s inkább a párt vezetésére koncentrálna.

A dpa azt írja, hogy a döntés még a párt elnökségében is többeket meglepett. Steffen Seibert kormányszóvivő kedd este azt közölte, hogy más változás nem lesz a kormányban.

Berlin, 2019. július 16.
A 2019. május 27-i képen Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart Berlinben. Július 16-án a politikust jelölték német védelmi miniszternek a tárca éléről másnap távozó Ursula von der Leyen helyére.
MTI/EPA/Clemens Bilan

Az 56 éves Kramp-Karrenbauer nem először kerekedik felül Spahnnal szemben. A 39 éves konzervatív politikus a CDU vezetéséért folytatott versenyben is ringbe szállt Kramp-Karrenbauerrel, aki abban a versengésben is legyőzte, miután Angela Merkel kancellár lemondott a párt vezetéséről.

Annegret Kramp-Karrenbauert sokan a 14 éve kormányzó Angela Merkel legvalószínűbb utódjának tartják, ha a konzervatív uniópártok a következő választáson is nyerni tudnak. Egyes bírálói viszont pont azt vetették a szemére, hogy eddig semmilyen kormányzati feladatot nem vállalt, ami megnehezítette volna, hogy egyből elfoglalja a kancellári széket Merkel után.

Ursula von der Leyen leköszönő védelmi minisztert kedd este az Európai Parlament az Európai Bizottság következő elnökévé választotta.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »