Guatemala egyelőre nem köt migrációs egyezményt az USA-val

A guatemalai alkotmánybíróság egy végzéssel ideiglenes hatállyal megakadályozta, hogy a latin-amerikai ország elnöke, Jimmy Morales migrációs egyezményt írjon alá az Egyesült Államokkal.

A helyi idő szerint vasárnap este hozott döntésével a törvényszék elrendelte, hogy a Donald Trump amerikai elnök által szorgalmazott egyezményről először a guatemalai kongresszusnak kell állást foglalnia.

Néhány órával korábban Morales a testület várható döntése és az amerikai-guatemalai migrációs megállapodás aláírásáról szóló találgatások miatt lemondta az eredetileg hétfőre tervezett találkozóját Trumppal, amelynek napirendjén mindenekelőtt az illegális bevándorlás kérdései szerepeltek volna.

Amerikai sajtóértesülések szerint az egyezményben a guatemalai vezető kijelentette volna, hogy országa biztonságos a menedéket keresők számára. A megállapodás értelmében Guatemalának így kötelező lenne megindítania a menedékjogi eljárást minden olyan migráns ügyében, aki – útban az Egyesült Államok felé – belépett az ország területére. Guatemala tranzitország a Salvadorból és Hondurasból útra kelő migránsok számára, de saját állampolgárai is tömegesen menekülnek a szegénység és az erőszak elől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Guatemalában augusztus 11-én elnökválasztást tartanak. Sandra Torres, a balközép politikai erők jelöltje száll ringbe a jobbközép Alejandro Giammattei-jel a leköszönő Morales tisztségéért. Mindkét jelölt elutasítja a migrációs egyezményt, ugyanakkor ígéretet tett az Egyesült Államokba irányuló guatemalai kivándorlás megfékezésére.

Washington márciusban függesztette fel a Guatemalának, Hondurasnak és Salvadornak szánt amerikai segélyeket, miután Trump pellengérre állította a három latin-amerikai országot, amiért állampolgáraik ezrével nyújtanak be menedékkérelmet az amerikai-mexikói határon.

Forrás: MTI/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »