Rászánta magát a kamatemelésre a török jegybank

A török jegybank a piaci várakozásokat meghaladó kamatemelést hajtott végre csütörtökön, a török líra erősödött.

A török jegybank 17,75 százalékról 24,00 százalékra emelte meg a török bankrendszer napi likviditási igényeinek a fedezésére használt kamatlábat. A piac 22,00 százalékra számított.

A dollár árfolyama 6,45 líráról 6,05 lírára, az euró árfolyama 7,50 líráról 7,10 lírára csökkent. A dollár árfolyama az év elején 4,0 líra, az euró árfolyama 4,5 líra volt.

A török jegybank jellemzően nem nyúl a nemzetközi piacon általában árfolyam-szabályozásra használt egyhetes repokamathoz, amit 8,00 százalékon tart, mivel Erdogan elnök gazdaságösztönző céllal viszonylag alacsonyan akarja tartani a vállalatok hitelezési költségeit.

Ehelyett a török bankok hitelellátásának, a török bankrendszer napi likviditási igényeinek a fedezésére szolgáló szabályozási eszközt, a „késői likviditási ablakot” (Late Liquidity Window) változtatja. Legutóbb június elején 125 bázisponttal 17,75 százalékra emelte meg ezt a kamatlábat. Az előző, májusi emelés pedig 300 bázispontos volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A török jegybank monetáris tanácsa a kamatdöntő ülés után kiadott közleményében megismételte, hogy „az inflációs kilátásokat illetően a közelmúltbeli fejlemények komoly kockázatokat jelentenek az árstabilitásra”. Megerősítette azt is, hogy minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál az árstabilitás fenntartásának érdekében.

A jegybank jelezte, határozottan fenntartja szigorú monetáris politikai irányvonalát addig, amíg az inflációs kilátások jelentősen nem javulnak. 

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »