Megállíthatatlanul nő az amerikai államadósság

2049-re a jelenlegi szintről közel a duplájára nőhet a GDP-arányos amerikai államadósság.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatalának (CBO) kedden ismertetett előrejelzése szerint 2049-re az államadósság a hazai össztermék (GDP) 144 százaléka lesz. Jelenleg az arány 78 százalék, 2029-re várhatóan 92 százalék lesz.

A jelentés összeállítói szerint „a 2049-re becsült államadósság nagysága rekordszintű lesz és várhatóan tovább nő majd a következő évtizedekben. A magas költségvetési hiány és a növekvő államadósság pedig kockázatot jelent az országra nézve, és komoly kihívás a politikusoknak”.

Az amerikai államadósság jelenleg 22,1 ezer milliárd dollárt tesz ki. Amikor Donald Trump 2017 januárjában hivatalba lépett, ez az összeg 19,95 ezer milliárd dollár volt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az amerikai GDP-arányos államadósság 117 százalékra emelkedik 2023-ra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »