Polgári repülőteret bombáztak a jemeni húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók szerdára virradóra manőverező robotrepülőgéppel támadást hajtottak végre a délnyugat-szaúd-arábiai Abha melletti polgári repülőtér ellen – jelentette a SPA szaúd-arábiai állami hírügynökség.

A szaúd-arábiai állami televízió szerint a támadásban huszonhat civil megsebesült, köztük három nő, két gyerek és több külföldi is. A jemeni polgárháborúba beavatkozó arab koalíció szaúdi szóvivője, Turki al-Máliki a szaúdi al-Arabíja televíziónak elmondta, hogy nyolc embert kellett kórházba szállítani. Kijelentette: a támadás során használt robotrepülőgépek azt bizonyítják, hogy Irán továbbra is korszerű fegyverekkel látja el a síita húszikat, hozzátéve, hogy a támadást a koalíció nem hagyja válasz nélkül. Máliki a húszik akcióját háborús bűncselekményhez hasonlította.

A jemeni határtól mindössze 200 kilométerre északra található abhai repülőtér elleni támadás elkövetőiként szerdán a húszik az általuk ellenőrzött al-Maszíra televízión keresztül jelentkeztek.

Az Irán támogatását élvező síita felkelők az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A konfliktusban a sajtóban rendszeresen felbukkanó összesítések szerint több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakos többségét éhínség fenyegeti.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »