Közösen építenek új generációs vadászgépet a németek, a franciák és a spanyolok

Franciaország és Németország mellé Spanyolország is csatlakozott az új generációs repülőgép-fejlesztési programhoz (SCAF): az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá az 53. párizsi nemzetközi repüléstechnikai kiállítás nyitónapján a Párizstól északra fekvő Le Bourget-i repülőtéren. Az új vadászbombázó a tervek szerint 2040-ben válthatja a Rafale és az Eurofighter gépeket.

Az új generációs repülőgép szürke makettjét Emmanuel Macron francia államfő jelenlétében mutatták be a szakkiállításon. A keretmegállapodást a három ország védelmi minisztere, Florence Parly francia, Ursula Von der Leyen német és Margarita Robles spanyol tárcavezető látta el kézjegyével a Dassault Aviation francia repülőgépgyártó standján.

Az aláírással hivatalosan Madrid is csatlakozott ahhoz az elképzeléshez, amelyet a francia diplomácia az európai védelmi politika alapkövének tekint, s amely Emmanuel Macron francia államfő és az Európának amerikai hadifelszerelések eladására törekvő Donald Trump amerikai elnök közötti egyik nézeteltérést jelenti.

„Ez a projekt mostantól egyértelműen európai dimenziót ölt, hiszen Spanyolország is csatlakozott hivatalosan a programhoz” – mondta a francia védelmi miniszter az aláírást követően.

A francia kormány szerint az együttműködés a bizonyíték arra, hogy egy olyan közös európai ipari bázisra vonatkozó európai szándék kezd megvalósulni, amely képes szembenézni a kínai, az orosz és az amerikai ipar kihívásával.

Florence Parly francia védelmi miniszter elmondta: Párizs és Berlin a következő két évben 150 millió eurót szán a fejlesztési és kutatási programra, 2025-ig pedig összesen 4 milliárd eurót – ebből Franciaország 2,5 milliárd eurót fedez. A spanyol ipari és pénzügyi részvétel egyelőre nem tisztázott.

Az Airbus és a Dassault – amely nagyvállalatok a vadászbombázót, drónokat és egy „Air Combat Cloud”-ot magában foglaló SCAF fejlesztési programot vezetik – ipari megállapodást írtak alá és kölcsönös ajánlatokat tettek egymásnak a program első fázisának beindítására. Az első próbarepülést 2026-ra tervezik az európai országok.

A francia elnöki hivatal szerint ez a projekt jelenti az első tesztet az európai védelmi ipar számára az amerikai konkurenciával szemben, „s ez a legfőbb eleme az európai szuverenitást szavatoló stratégiának a kulcsszektornak számító védelemi politikában” – hangsúlyozták francia diplomáciai források. Párizs egyébként további európai országok csatlakozására is számít, legalábbis megfigyelőként.

Le Bourget, 2019. június 17.
Emmanuel Macron francia elnök (b4), Eric Trappier, a Dassault Aviation francia repülőgépgyártó elnök-vezérigazgatója (b2), Margarita Robles spanyol (b5), Florence Parly francia (b6), Ursula von der Leyen német védelmi miniszter (b3) és Dirk Hoke, az Airbus Defense and Space vezérigazgatója (b) a francia-német-spanyol együttműködéssel megépített új generációs harci repülőgép avatóünnepségén, az 53. párizsi nemzetközi repüléstechnikai kiállításon a Párizstól északra fekvő Le Bourget-i repülőtéren 2019. június 17-én.
MTI/EPA pool/Yoan Valat

Az új generációs repülőgépnek legalább egy európai konkurense is lesz, a Tempest, amelyet Nagy-Britannia jelentett be, mégpdig a BAE Systems és az olasz Leondaro csoport közötti együttműködés részeként.

Emmanuel Macron a szakkiállítás megnyitóján egyébként nevetségesnek nevezte, hogy az európaiak egyes területeken egymást tekintik riválisnak, jóllehet nem nevezte meg a brit projektet. „Nevetséges az európaiak közötti rivalizálás, amikor csak gyengít minket az amerikaiakhoz, a kínaiakhoz vagy másokhoz képest” – fogalmazott a francia elnök.

A vadászbombázót a Dassault és az Airbus együtt fogja gyártani (a Dassault irányításával), míg a drónokért és az Air Combat Cloud-ért az Airbus lesz a felelős. A Safran és a német MTU Aero Engines csoport egy új motort fejleszt, s a Thales, valamint az Airbust, az BAE Systemst és a Leonardót magába foglaló MBDA csoport is szerepet kap a programban.

A francia-német harckocsi kifejlesztését, amelyről – a SCAF-hoz hasonlóan – 2017 júliusban állapodott meg a francia elnök és Angela Merkel német kancellár, Németország fogja irányítani.

Franciaország azt reméli, hogy sikerül megállapodni a német politikai vezetőkkel a két ország közti közös jövőbeni exportszabályokban is, amelyeknek köszönhetően elkerülhető, hogy az egyik ország megakadályozhassa, hogy a két ország által közösen kifejlesztett fegyvereket egyikük exportálni tudja. Párizs szerint enélkül ugyanis hosszú távon nem működhet hatékonyan a projekt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »