Csak kormányátalakítás lesz Észak-Macedóniában, választás nem

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben mégsem kezdeményez előrehozott parlamenti választást Észak-Macedóniában Zoran Zaev miniszterelnök, inkább kormányátalakítással oldja meg a belpolitikai feszültségeket – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál hétfőn.

Zoran Zaev vasárnap este a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) központi bizottságának ülését követően kiemelte, hogy már nem látja szükségesnek az előrehozott választások megrendezését, ugyanis a tárgyalások az Európai Unióval jól haladnak, és Brüsszel már júniusban, de legkésőbb októberig közölheti, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások.

Korábban a miniszterelnök a kormányon belüli feszültségekkel, valamint az európai integráció lassú folyamatával, illetve a csatlakozást előkészítő tárcák eredménytelenségével indokolta azt, hogy előrehozott parlamenti választást szeretne.

A vasárnapi párteseményt követően Zoran Zaev kiemelte: a hónap végéig nyolc miniszterét váltja le, és ezt követően Szkopje hatékonyabban tud az EU-csatlakozásra koncentrálni. Mint mondta, a kormányt most nem lenne jó feloszlatni, mert akkor a NATO-csatlakozás előkészítése és az európai integrációs folyamat is leállna néhány hónapra.

A miniszterelnök a közelmúltban tisztújítást kezdeményezett pártjának minden helyi szervezetében, majd a párt végrehajtó bizottságát is feloszlatta. A tisztújítás célja a párton belüli feszültségek kezelése volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »