Olaszország tovább keménykedik a migráció visszaszorítása érdekében

Növeli a belügyminiszter hatáskörét, valamint pénzbírságot vet ki a migránsokat Olaszországba szállító civilhajókra a Matteo Salvini olasz belügyminiszter nevét viselő új, a migráció visszaszorítását célzó biztonsági csomag, amelyet a római kormány kedden fogadott el.

Az olasz hatóságok tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki azokra a civilhajókra, amelyek a felszólítás ellenére megsértik az olaszországi felségvizekre történő belépés tilalmát. Ez az intézkedés is szerepel az olasz kormány törvénycsomagjában, amely alapvetően a decemberben bevezetett biztonsági rendelkezéseket egészíti ki.

A Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett intézkedéseket az európai parlamenti választási kampányban mutatták be, de elfogadásukat akkor későbbre halasztották. A Salvini vezette Liga az EP-választásokon a legnagyobb olasz párt lett – ez magyarázza, hogy a választások utáni legelső, kedden tartott kormányülés ennek az intézkedéscsomagnak az elfogadásával kezdődött.

A 18 cikkből álló rendelet első része az Olaszországba érkező illegális migráció megfékezését célozza. Ebben többek között leszögezik, hogy a tengeri és szárazföldi határellenőrzés keretében mostantól az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik, hogy – ha erre közrendi és nemzetbiztonsági okok adódnak – korlátozza vagy megtiltsa egyes hajóknak az Olaszország ellenőrzése alatt álló vizekre történő belépést, az ezeken való átkelést, illetve tartózkodást. Kivételt a hadihajók, valamint a kormányzati hajók képeznek.

A Salvini-rendelet eredetileg a szállított emberek száma szerint akarta bírságolni a migránsokkal teli, olasz partokra érkező hajókat. A végső változatban a pénzbírság – amelyet egyébként a hajó kapitányára, üzemeltetőjére vagy tulajdonosára vethetnek ki – nem függ a létszámtól. Ha ugyanaz a hajó egymás után többször megsérti az előírásokat, a vízi járművet az olasz hatóságok – a bírságon túl – le is foglalják. A lefoglalt hajók tárolására 500 ezer eurót különítettek el az idei évre.

Pozzallo, 2019. június 7.
Az olasz Asso Venticinque hajó partot ér 62 illegális bevándorlóval a fedélzetén a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2019. június 7-én. A bevándorlókat június 5-én a Földközi-tengeren vette fel a máltai hadsereg hajója, amely a szigetországtól délre három műveletben összesen 271 migránst vett a fedélzetére. A máltai hatóságok szerint a migránsok a Máltához tartozó kutatási-mentési zónában tartózkodtak.
MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

A törvénycsomag emellett az illegális bevándorlást és az embercsempészetet érintő hatósági vizsgálatot az olasz maffiallenes ügyészség hatáskörébe helyezi át. Engedélyezi, hogy vizsgálata során az ügyészség előzetes hatósági lehallgatás alá helyezzen személyeket vagy szervezeteket.

A 2019 és 2021 közötti időszakban 3 millió eurót szánnak az embercsempészet leleplezését célzó fedett ügynökök bevetésére külföldi államok területén is. A csomag külön alap felállítását szorgalmazza az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók hazaszállítására, és az őket visszafogadó országok támogatására.

A biztonsági csomag második része a szálláshelyek vendégbejelentési kötelezettségeit szigorítja. Hasonlóképpen szigorítja a sporteseményeken, tüntetéseken vagy más közterületen zajló esemény során hatósági személlyel szemben történő erőszak, az ellenállás, illetve a támadás büntetését is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) május közepén fenntartásait fejezte ki a Salvini-rendelettel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az sérti az emberi jogokat. Matteo Salvini a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a rendeletet úgy állították össze, hogy ne sértsen semmilyen nemzetközi szabályt és az olasz alkotmányt se.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »