A túlélés kulcsa Észak-Koreában: a megvesztegetés

Az észak-koreaiak kénytelenek kenőpénzt fizetni a tisztviselőknek, hogy biztosítsák túlélésüket az elszigetelt országban, ahol “a korrupció már népbetegségnek számít” – állítja az ENSZ egy keddi jelentésében.

Az észak-koreai tisztviselők országszerte kierőszakolják a lakosság pénzét, mégpedig fogvatartással és büntetőeljárással fenyegetve őket – különösen az informális gazdaságban dolgozókat. Phenjan egyelőre nem kommentálta az ENSZ értesüléseit, noha Észak-Korea órákkal a megjelenése előtt megkapta a riportot.

A rezsim a szervezet által 2006-tól kezdődően kivetett szankciókat okolja az országban dúló szörnyű humanitárius helyzetért, a jelentés azonban azt állítja, hogy a hadsereg például a “rossz gazdasági irányítás” közepette is elsődleges finanszírozásban részesül.

“Aggódom, hogy a nukleáris kérdés továbbra is észak-koreaiak millióinak borzalmas helyzetéről vonja el a figyelmet” – mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. “Az ételhez, az egészséghez, a menedékhez, a munkához, a szabad mozgáshoz és a szabadsághoz való jog egyetemes és elidegeníthetetlen, Észak-Koreában azonban mindezen jogok elsősorban attól függnek, hogy az emberek képesek-e megvesztegetni az állami tisztviselőket” – magyarázta.

Minden negyedik észak-koreai – azaz nagyjából 10,1 millió ember – éhezik az országban, ráadásul az évtized leggyengébb aratása után most még kevesebb élelem jut majd fejenként.

“A letartóztatás, a fogvatartás és a büntetőeljárás veszélye hatékony eszközt biztosít az állami tisztviselők számára a túlélésért küzdő lakosság pénzének kicsikarására. A megvesztegetés mára az emberek mindennapjainak részévé vált” – írják a jelentésben, amelyben mindemellett elítélték az általuk “a megfosztás, a korrupció és az elnyomás ördögi körének” titulált metódust.

A riport egyébként 214, észak-koreai disszidensekkel készített interjún alapul – ők főként a Kínával határos Rjanggang és Észak-Hamgjong tartományokból menekültek el. “Ha egyszerűen csak követed az államtól érkező utasításokat, akkor éhen halsz” – idézik egy Rjanggangból elmenekült nő szavait, aki ma már Dél-Koreában él.

Készpénz vagy cigaretta

“Ha van pénzed, bármit el tudsz érni, beleértve valakinek a meggyilkolását is” – tanúskodott egy másik, névtelenséget kérő észak-koreai disszidens.

Számos észak-koreai készpénzben vagy cigarettában fizeti a kenőpénzeket. Például a határőröket vesztegetik meg ilyen módon, hogy átkelhessenek Kínába, ahol a nők egyébként kiszolgáltatottá válnak a kényszerházasságok révén vagy a szexkereskedelem területén – tették hozzá a jelentében.

Bachelet arra sürgette az észak-koreai hatóságokat, hogy hagyják abba az emberek üldözését, valamint tegyék lehetővé számukra az országon belüli, illetve a külföldre történő szabad mozgást. Emellett megjegyezte, hogy Kínának sem szabadna erővel kikényszerítenie az észak-koreai menekültek hazatelepülését.

Az Egyesült Államok a hónap elején felszólította Észak-Koreát, hogy számolja fel a becslések szerint több tízezer politikai fogoly bebörtönzését szolgáló táborokat.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) szakértői szerint 80 ezer és 120 ezer közé tehető a rabok száma a politikai foglyoknak fenntartott észak-koreai táborokban, ahol a kínzások és más törvénytelenségek akár az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát is kimeríthetik.

A kommunista rezsim tagadja, hogy egyáltalán lennének politikai foglyok az országban, Phenjan szerint propaganda áldozatává vált.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »