Washington feloldja a kanadai acél-és alumíniumtermékekre kivetett védővámot

Az Egyesült Államok egyezségre jutott Kanadával az acél-és alumíniumtermékek importjára kivetett védővámok feloldásáról, az új Észak-Amerikai kereskedelmi megállapodás felé vezető út első lépcsőfokaként.

A két ország képviselői pénteken közös nyilatkozatban jelentették be, hogy az acéltermékekre kivetett 25 százalékos, valamint az alumíniumtermékeket sújtó 10 százalékos importvámokat 48 órán belül érvénytelenítik. Washington tavaly március végén nemzetbiztonsági okokra hivatkozva jelentette be a fent említett védővámok bevezetését. Szakértők szerint nem lenne meglepő, ha hasonló intézkedést foganatosítana hamarosan egymás irányába Mexikó és az Egyesült Államok is – amely az első lépés lehet a tervezett Egyesült Államok – Mexikó – Kanada Egyezmény megvalósításának irányába.

A megállapodás értelmében a három ország egymás vonatkozásában nem határolja be  előre az acél-és alumíniumtermékeik vásárlásának maximális mértékét, viszont folyamatosan figyelemmel kísérik ilyen vonatkozású tranzakcióikat. Amennyiben az egyik fél esetében felmerül a gyanú, hogy indokolatlanul nagy mennyiségben tervez felvásárlást az egyezség tárgyát képező termékekből, a szerződő felek konzultációra kérhetik a renitens államot, a helyzet helyreállítása érdekében pedig végső megoldásként akár a védővámok ismételt bevezetése is megengedett.

Kanada az Egyesült Államok legnagyobb acélszállítója, a teljes amerikai importon belül Kanada részesedése 16,7 százalék.

 

Forrás: BBC

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »