Szóban már közeledik egymáshoz az USA és Oroszország

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodott meg amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval kettejük keddi, Szocsiban lefolytatott tárgyalásán.

A mintegy háromórás egyeztetés után megtartott közös sajtótájékoztatón Lavrov bejelentette: a felek egyetértettek abban, hogy helyre kell állítani a kétoldalú kommunikáció csatornáit, amelyeket azután fagyasztottak be, hogy Moszkvát az amerikai belügyekbe való beavatkozással vádolták meg. Kifejezte reményét, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész jelentésének nyilvánosságra hozatala nyomán – amely nem talált bizonyítékot Donald Trump jelenlegi elnök és Moszkva összejátszására a 2016-os kampány során – normalizálódni fog a helyzet az orosz-amerikai viszonyban, a kölcsönös tisztelet és egymás érdekeinek kölcsönös figyelembe vétele alapján.

Elmondta, hogy az orosz fél memorandumot adott át az amerikaiaknak, amelyben konkrét tárgyalási javaslatokat tett, egyebek között a fegyverzetkorlátozás minden aspektusa ügyében. A lehetőségek között említette meg az Új START- (START-3-) megállapodás meghosszabbítását és terrorellenes küzdelmet is.

Hasznosnak nevezte azt az elhatározást, hogy kétoldalú tanácsot hozzanak létre az üzleti tevékenység feltételeinek javítása érdekében. Az orosz tárcavezető szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett a tárgyalásokon szó volt még Venezueláról, a Koreai-félszigetről, a Közel-Keletről és Észak-Afrikáról, Ukrajnáról és az iráni atomalkuról.

Szocsi, 2019. május 14.
Mike Pompeo amerikai külügyminisztert (b) fogadja orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov Szocsiban 2019. május 14-én.
MTI/AP/POOL/Pavel Golovkin

“Javítani akarjuk az országaink közötti viszonyt, ez mindkét nép érdekét szolgálja majd. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lépéseket tegyünk ebbe az irányba” – mondta Pompeo. Mint közölte, Washington azon dolgozik, hogy más országokat is bevonjon a nukleáris leszerelési megállapodásokba.

Beszámolója szerint a tárgyalások során arra figyelmeztette Lavrovot, nehogy Oroszország 2020-ban is beavatkozzon az amerikai elnökválasztásba, mert az még tovább rontaná a kétoldalú viszonyt. Lavrov ismételten megalapozatlannak nevezte a Moszkvával szemben ezzel kapcsolatban megfogalmazott vádat és közölte hogy az orosz belügyekbe való amerikai beavatkozásra vonatkozó “tényeket” adott át vendégének.

Pompeo sürgette, hogy Moszkva vessen véget Nicolás Maduro venezuelai elnök támogatásának, aki csak nyomorúságot hozott a venezuelai népre. “Azt akarjuk, hogy minden ország, amely beavatkozik Venezuelában, vessen véget ennek. Azt akarjuk, hogy a venezuelaiak visszakapják demokráciájukat. Szabad és tisztességes választásokra van ott szükség, amelyekbe egyetlen más ország sem avatkozik be.”

Lavrov szerint “az amerikai kormányzat fenyegetéseinek” semmi közük sincs a demokráciához. Mint mondta, “semmi jót sem hoztak” azok a beavatkozások, amelyeket az Egyesült Államok a “demokrácia” érdekében hajtott végre Irakban és Líbiában.

Pompeo kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem  kíván  háborúba keveredni Iránnal. Lavrov kifejezte reményét, hogy szóbeszédnek bizonyulnak azok a hírek, amelyek szerint a Pentagon 120 ezer katonát szándékozik a Közel-Keletre vezényelni. Mint mondta, Oroszország közre fog játszani abban, hogy az iszlám köztársasággal kapcsolatban ne legyenek katonai forgatókönyvek.

Lavrov emellett elmondta, hogy megállapodás született a Szíriáról folytatott konzultációk folytatásáról, továbbá méltatta az Afganisztán ügyében folyatott orosz-amerikai-kínai megbeszéléseket.

Az amerikai külügyminiszter közölte: felszólította Moszkvát, hogy “nyújtson kezet” az új ukrán vezetésnek a Donyec-medencében kialakult helyzet rendezése érdekében és hogy engedje szabadon a Kercsi-szoros közelében történt incidens során foglyul ejtett ukrán tengerészeket. Lavrov kifejezte reményét, hogy az új ukrán elnök és csapata eldönti majd, milyen álláspontot képviseljen végül a minszki megállapodások kérdésében.

A sajtótájékoztatót követően a két miniszter együtt tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a megbeszélésekről. Lavrov az újságírók előtt azt mondta, hogy Moszkva “pozitívan reagálna” egy kétoldalú csúcstalálkozóra vonatkozó kérésre.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy a G20-csoport június végi oszakai csúcsán találkozik majd orosz és kínai hivatali partnerével, Putyinnal és Hszi Csin-Pinggel. Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója kedden közölte, hogy ezzel kapcsolatban nem született hivatalos megállapodás.

Putyin bízik a kétoldalú kapcsolatok helyreállításában

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony helyreállításába vetett reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedd este Szocsiban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Putyin elmondta, hogy amikor néhány napja telefonon tárgyalt Donald Trumppal, az a benyomása támadt, hogy az amerikai elnök kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megoldani a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. Megismételte, hogy Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására és kifejezte reményét, hogy ennek létrejönnek a feltételei.

Az elnök azt hangoztatta, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész “objektív” vizsgálata megerősítette: nem történt összeesküvés az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata és Oroszország között a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva a kezdetektől fogva “teljes képtelenségnek” nevezte a vele szemben megfogalmazott vádakat.

Rámutatott, hogy a kétoldalú viszony ennek ellenére megromlott és hangot adott abbéli bizakodásának, hogy a helyzet megváltozik. Az elnök az együttműködés lehetséges területei között nevezte meg a hadászati stabilitás megőrzését, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, a regionális válságok rendezését, a szervezett bűnözéssel szembeni fellépést, az ökológiai problémák megoldását, illetve a szegénység és más gazdasági természetű kérdések kezelését.

Mint mondta, Oroszország és az Egyesült Államok – mint a világ vezető olajkitermelője – az energiaforrások piacának stabilitásáról és más irányú gazdasági együttműködésről is folytathatna párbeszédet. Megjegyezte, hogy az egyébként nem jelentős kétoldalú áruforgalom 2018-ban 5 százalékkal nőtt.

Szergej Rjabkov, az orosz diplomácia helyettes vezetője az amerikai és az orosz külügyminiszter között lezajlott tárgyalásokat követően újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is csak szavakban mutat érdeklődést az iránt, hogy Szíriában kiszélesítse az együttműködést Oroszországgal. Mint mondta, a felek álláspontja továbbra is lényegesen különbözik ebben a kérdésben.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »