Megkezdődött a kercsi incidens tárgyalása

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) megkezdte a Kercsi-szorosban tavaly történt orosz-ukrán incidens tárgyalását pénteken.

A tárgyalás első napján az ukrán fél álláspontját hallgatták meg. Ukrajna a nemzetközi jog megsértésével vádolja Oroszországot, amely 24 ukrán katonát fogott el, és három hadihajót foglalt le az incidens során. Kijev követelte tengerészgyalogosai azonnali szabadon engedését.

“Minden egyes nappal tovább mérgesedik a vita a felek között” – hangsúlyozta a bíróság előtt Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes. “Oroszország magatartása súlyosan sérti a nemzetközi jogot” – tette hozzá.

A várakozások szerint még május vége előtt ítélet születhet az ügyben. Oroszország nem vesz részt a perben, mert úgy véli, hogy katonai tevékenységei nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

A hamburgi nemzetközi törvényszéket még Petro Porosenko előző ukrán elnök kereste meg április közepén, hogy szerezzen érvényt az ukrán követeléseknek. Ukrajna egy másik eljárást is kezdeményezett Oroszország ellen a hágai nemzetközi döntőbíróságon, hogy biztosítsa az akadálytalan hajózást a Krím félsziget környéki vizeken.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím partjaitól nem messze 2018. november 25-én az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállást parancsoló felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra. Később le is foglalta a hajókat. Az elfogott legénység tagjai ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szorosban történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

Forrás: MTI/dpa/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »