Megkezdődött a kercsi incidens tárgyalása

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS) megkezdte a Kercsi-szorosban tavaly történt orosz-ukrán incidens tárgyalását pénteken.

A tárgyalás első napján az ukrán fél álláspontját hallgatták meg. Ukrajna a nemzetközi jog megsértésével vádolja Oroszországot, amely 24 ukrán katonát fogott el, és három hadihajót foglalt le az incidens során. Kijev követelte tengerészgyalogosai azonnali szabadon engedését.

„Minden egyes nappal tovább mérgesedik a vita a felek között” – hangsúlyozta a bíróság előtt Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes. „Oroszország magatartása súlyosan sérti a nemzetközi jogot” – tette hozzá.

A várakozások szerint még május vége előtt ítélet születhet az ügyben. Oroszország nem vesz részt a perben, mert úgy véli, hogy katonai tevékenységei nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

A hamburgi nemzetközi törvényszéket még Petro Porosenko előző ukrán elnök kereste meg április közepén, hogy szerezzen érvényt az ukrán követeléseknek. Ukrajna egy másik eljárást is kezdeményezett Oroszország ellen a hágai nemzetközi döntőbíróságon, hogy biztosítsa az akadálytalan hajózást a Krím félsziget környéki vizeken.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím partjaitól nem messze 2018. november 25-én az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállást parancsoló felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra. Később le is foglalta a hajókat. Az elfogott legénység tagjai ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szorosban történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

Forrás: MTI/dpa/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »