Afganisztánt hidegen hagyja az amerikai csapatkivonás híre

Nem lesz hatással Afganisztán biztonságára, ha kivonnak az országból „pár ezer külföldi katonát”, mert a helyzetet már az afgán hadsereg tartja ellenőrzés alatt – jelentette be pénteken az afgán elnöki hivatal, miután az amerikai sajtóban megjelent: az Egyesült Államok megkezdi katonái kivonását Afganisztánból.

„Ha kivonulnak Afganisztánból, az nem lesz hatással a biztonságra, mert már négy és fél éve teljes egészében az afgánok tartják kézben a műveleteket” – közölte Asraf Gáni afgán elnök szóvivője, Harun Csahanszuri a közösségi médiában az amerikai csapatkivonás tervének hírére reagálva.

Mintegy 130 ezer külföldi katona érkezett 2002-ben Afganisztánba, miután az Egyesült Államok katonai akciót indított a tálib kormány megdöntésére. Azóta csaknem 2500 amerikai katona vesztette életét az ázsiai országban.

A Trump-kormányzat külpolitikája egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti a megegyezést az afgán tálibokkal és ezzel a háború lezárását. Ennek érdekében különmegbízottá nevezték ki Washington volt iraki és afganisztáni nagykövetét, Zalmay Khalilzadot, aki az elmúlt hetekben Katarban, Pakisztánban, az Egyesült Arab Emírségekben és Afganisztánban tárgyalt a békefolyamat megindítása érdekében. A héten Khalilzad Abu Dzabiban egyeztetett a tálibok képviselőivel, és a tárgyalásokhoz csatlakoztak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek küldöttségei is. Végleges megállapodás ugyan nem született, de az amerikai sajtóban megjelent információk szerint szó esett egy várható tűzszünetről abban az esetben, ha Washington megkezdi csapatai kivonását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa

Friss hírek