Brutális bírságot kapott a Porsche a dízelbotrány kapcsán

Több mint félmilliárd euró megfizetésére kötelezte a németországi stuttgarti ügyészség kedden a Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Porsche autógyártó társaságot a VW dízelbotrányával összefüggésben, olyan gyártmányok miatt, amelyhez a szintén a VW-hoz tartozó Audi szállított dízelmotorokat.

Az ügyészség közölte, hogy a társaságnak 4 millió euró szabálysértési bírságot kell fizetnie felügyeleti kötelezettség elmulasztása miatt, további 531 millió eurót pedig a szabálytalanság révén jogtalanul szerzett haszon ellentételezésére.

A Porsche nem él a jogorvoslat lehetőségével, az összesen 535 millió euró bírságot hat héten belül kell befizetnie Baden-Würrtemberg tartománynak – áll a közleményben.

Sanghaj, 2019. április 15.
Egy Porsche 718-as a 18. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás megnyitója előtt egy nappal, 2019. április 15-én.
MTI/EPA/Vu Hong

Az ügyészség szerint a luxus sportautókat és városi terepjárókat gyártó társaság vezetése 2009-től kezdve nem felügyelte kellőképpen a modellek fejlesztésével foglalkozó részleg munkáját, aminek következtében a károsanyag-kibocsátási előírásoknak nem megfelelő gyártmányok kerültek forgalomba.

A szabálytalanság az Audi által kifejlesztett és gyártott, V6 és V8 típusú dízelmotorokkal szerelt Porschékkal kapcsolatos, amelyeket Európában és más piacokon értékesítettek. A német közúti közlekedési hatóság (KBA) az érintett járművek egy része – mintegy 99 ezer kocsi – visszarendelésére kötelezte a társaságot.

Az ügyészség közleménye szerint a bírsággal nem ért véget a VW dízelbotrányával kapcsolatban a Porschénál indult eljárások sora. A társasággal mint jogi személlyel szemben indított szabálysértési eljárás jogerős lezárástól függetlenül továbbra is nyomoznak konkrét felelősök, természetes személyek után, és az ügy nem érinti a vállalat ellen indított magánjogi eljárásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A VW botránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a csoportot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. A névadó Volkswagen, a Porsche és az Audi mellett a csoporthoz tartozik a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Scania, a Seat, a Skoda és a Volkswagen haszonjárművek márka.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »