Puigdemont nem indulhat az EP-választáson

A spanyol központi választási bizottság (JEC) hétfőn kizárta Carles Puigdemont volt katalán elnököt és egykori kormányának két tagját az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxCat) nevű pártszövetség európai parlamenti választási listájáról.

A JEC helyt adott a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt által benyújtott panaszoknak, amelyek Puigdemont mellett Antoni Comín és Clara Ponsatí kizárását kérték a JxCat EP-listájáról.

A három politikus önkéntes külföldi száműzetésben él 2017 októberének vége óta, miután a katalán függetlenség egyoldalú kikiáltását követően elmenekültek a spanyol igazságszolgáltatás elől. Puigdemont és Comín jelenleg Belgiumban, Ponsatí pedig Skóciában tartózkodik.

Brüsszel, 2019. április 10.
Carles Puigdemont volt katalán elnök brüsszeli sajtóértekezlete 2019. április 10-én. A Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazással kapcsolatban Spanyolországban több bűncselekménnyel vádolt és emiatt belgiumi emigrációban élő Puigdemont bejelentette, hogy Együtt Katalóniáért nevű pártjával együtt jelölteti magát a májusi európai parlamenti választásokra.
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A PP és az Állampolgárok arra alapozták kérésüket, hogy mivel az érintett személyek nem tartózkodnak Spanyolországban, és a külföldön élő állampolgárok nyilvántartásában sincsenek benne, nem választhatnak, és nem is választhatóak meg demokratikus választásokon. A JEC 48 órát adott a fellebbezésre.

A döntést követően a JxCat közleményében bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Spanyolországban és Európában, hogy „megvédje” a három jelölt és a választók „jogait”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »