India máris az iráni olaj pótlásán gondolkodik

India új beszerzési forrásokat keres annak nyomán, hogy az Egyesült Államok nem hosszabbítja meg az iráni olajvásárlási tilalom alóli mentességet a május 1-jei határidő után.

Dharmendra Pradhan kőolaj- és földgázipari miniszter a Times of India című napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy India más országoktól vásárol majd kőolajat, és az indiai finomítók készek teljes egészében biztosítani az országnak szükséges benzint, dízelolajat és egyéb kőolajtermékeket.

Az indiai vállalatok májusra már előkészítették a kőolaj beszerzésének alternatíváit, és keresik a lehetőségeket júniusra. Az Indian Oil állami kőolaj- és földgázipari vállalat vezetője arra számít, hogy lesznek fennakadások a szállításban.

India az iráni kőolaj második legnagyobb vásárolója. Az április 1-jén kezdődött 2018-as pénzügyi évben 24 millió tonna nyersolajat importált Iránból, ebből 9 millió tonnát az Indian Oil. A kieső iráni olajat Kuvaitból, Abu-Dzabiból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Államokból és Mexikóból pótolnák. Az indiai kormány emellett tárgyalni akar az Egyesült Államokkal az iráni olajvásárlás ügyéről.

Az Egyesült Államok tavaly november 4-én léptette újra életbe az Irán olajiparát célzó büntetőintézkedéseket. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói – Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea – azonban 180 napra mentességet kaptak az amerikai szankciók alól annak érdekében, hogy ne szaladjon el az olaj világpiaci ára, illetve hogy az érintetteknek legyen ideje alternatív beszerzési források felkutatására.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a mentességet május 1-jétől. A Washington Post című lap úgy tudja, hogy Görögország, Olaszország és Tajvan már teljesen leállt az iráni olaj importjával, a maradék öt országnak pedig május 1-jéig van ideje a behozatal leállítására, különben az Egyesült Államok őket is szankciókkal sújtja.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »