Földműves katonákat toboroz a venezuelai elnök

Nicolas Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint szombaton bejelentette, hogy csaknem egymillió fővel növeli a népi milícia létszámát az év végéig. A milícia fő feladata azonban nem a katonai védelem, hanem a mezőgazdasági termelés felfuttatása lenne.

A közvetlenül az államfő irányítása alatt álló milíciának jelenleg valamivel több mint kétmillió tagja van, Maduro ezt tervezi hárommillióra növelni. A félkatonai szervezetet Hugo Chávez néhai venezuelai elnök alapította 2008-ban a biztonsági erők kiegészítéseként.

Maduro arra buzdította a milícia tagjait, hogy vegyék ki részüket a mezőgazdasági termelésből. Az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt több mint hárommillió venezuelai hagyta el hazáját az elmúlt években.

“Puskáitokkal vállaitokon legyetek készek megvédeni a szülőföldet, szántsatok barázdát és ültessetek, hogy a közösség, a nép élelemhez juthasson” – mondta a szocialista vezető a milícia tagjainak Caracasban.

Nicolas Maduro venezuelai elnök beszédet mond a Hugo Chávez egykori elnök elleni sikertelen puccskísérlet tizenhetedik évfordulóján Caracasban, Venezuelában, 2019. április 13-án. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

A hadsereg egyelőre továbbra is hűségesen támogatja Madurót az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetőjével, Juan Guaidóval szemben, aki januárban Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Guaidó amnesztiát ígért a mellé álló katonáknak, de továbbra sem látszik elmozdulás a politikai patthelyzetből. A fiatal politikust – akit Maduro az Egyesült Államok bábjának tart – több tucat ország ismerte el, ugyanakkor Oroszország, Kína és Törökország Maduro pártján áll.

Az USA szankciók kivetésével, Oroszország katonák telepítésével próbálja érvényesíteni érdekeit, miközben a lakosság országos áramszünetekkel, víz- és élelmiszerhiánnyal küzd – mindez a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező országban történik, ahol a bajok akkor kezdődtek, amikor a néhai Hugo Chávez a tőkekiáramlás megfékezésére fix árfolyamrendszert vezetett be.

A gazdasági problémák forrását a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro sem ismerte fel, aminek az lett az eredménye, hogy egy időben a dollárnak egyszerre ötféle átváltási árfolyama volt, a helyi fizetőeszköz pedig teljesen összeomlott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »