Kína Horvátországban is terjeszkedne

Kína készen áll arra, hogy elmélyítse és erősítse együttműködését a horvát közlekedési infrastruktúra kiépítésében – mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerdán Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Li Ko-csiang háromnapos látogatást kezdett Horvátországban. A két kormány miniszterei több megállapodást írtak alá az együttműködésről a gazdaság, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a digitális technológia, a turizmus, a tudomány és a sport terén. A kínai kormányfő szerint a megbeszélés gyümölcsöző volt. A két ország egy közös bizottságot is létrehoz, hogy további lehetséges együttműködési területeket dolgozzanak ki.

Zágráb és Peking között azután emelkedett magasabb szintre a kapcsolat, hogy tavaly egy kínai konzorcium nyerte el Horvátországban a Peljesaci-híd megépítésére kiírt versenypályázatot.

A horvát kormányfő úgy vélte, a következő hasonló konkrét projekt a Zágráb-Rijeka-vasútvonal korszerűsítése lehet. Kiemelte, hogy a horvát-kínai külkereskedelmi fogalom eléri az egymilliárd eurót, s hozzátette, hogy tavaly 250 ezer kínai turista látogatott el Horvátországba. „Rendkívül elégedett vagyok a tárgyalásokkal, amelyek további együttműködésre adnak lehetőséget” – húzta alá.

A kínai befektetők élénken érdeklődnek az európai piac iránt. A kínai kormányfővel éppen ezért egy 250 fős, üzletemberekből álló delegáció is érkezett Zágrábba. Csütörtökön és pénteken mindannyian részt vesznek az úgynevezett 16+1 együttműködésen, a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón Dubrovnikban, valamint az azt követő üzleti fórumon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »