Putyin még szorosabbra fűzné az orosz-török haditechnikai együttműködést

Prioritásnak nevezte Moszkva és Ankara számára az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek török megvásárlásáról kötött szerződés végrehajtását Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmagasabb szintű kétoldalú együttműködési tanács hétfői moszkvai tanácskozásán.

„Komoly feladatok állnak országaink előtt a haditechnikai együttműködésünk megerősítése terén. Elsősorban a Törökországnak szánt Sz-400-as Triumf rakétarendszerek szállításáról szóló szerződés realizálásáról van szó” – hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök rámutatott, hogy a két ország haditechnikai együttműködésének más perspektivikus projektjei is vannak: elmondta, hogy Oroszország további korszerű hadiipari termékeket is készül Törökországba szállítani.

Moszkva, 2019. április 8.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török államfő megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2019. április 8-án.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Mike Pence amerikai alelnök múlt hét szerdán Washingtonban azt hangoztatta, hogy Ankarának „választania kell”, hogy a NATO fontos tagja marad-e, avagy orosz fegyvervásárlási terve miatt kockáztatja ezt a partneri viszonyt. Pence kijelentette, hogy Washington „nem marad tétlen”, ha egy NATO-tagország az ellenféltől vásárol fegyvereket.

Az Egyesült Államok korábban egyebek között azzal érvelt, hogy az Sz-400-as rendszer, amellett, hogy nem felel meg az észak-atlanti szövetség szabványainak, biztonsági fenyegetést is jelent. A Pentagon ezért múlt héten közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ös vadászgépek fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását Törökországnak.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a NATO washingtoni jubileumi külügyminiszteri tanácskozásán – ugyancsak szerdán – ugyanakkor leszögezte, hogy Ankara nem lép vissza az orosz légvédelmi rendszer megvásárlásától. A török vezetés egyebek között azzal érvel, hogy Moszkva kedvezőbb feltételekkel kínálja az Sz-400-asokat, mint Washington a Patriotokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orosz elnök hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő és a két ország kulcsminiszterinek jelenlétében arról is szólt, hogy Moszkva és Ankara „energikus erőfeszítéseket tesz” a szíriai rendezési folyamat felélénkítésére, beleértve az alkotmányozó bizottság felállításának előmozdítását.

Erdogan emellett elmondta, hogy négyszemközt vitatta meg Putyinnal a kétoldalú, a regionális és a nemzetközi kérdéseket, miközben a két kormány szakminiszterei külön tárgyaltak egymással. A török elnök fő feladatnak nevezte azt elérni, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 100 milliárd dollárra nőjön a jelenlegi 26 milliárdról.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »