Putyin még szorosabbra fűzné az orosz-török haditechnikai együttműködést

Prioritásnak nevezte Moszkva és Ankara számára az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek török megvásárlásáról kötött szerződés végrehajtását Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmagasabb szintű kétoldalú együttműködési tanács hétfői moszkvai tanácskozásán.

“Komoly feladatok állnak országaink előtt a haditechnikai együttműködésünk megerősítése terén. Elsősorban a Törökországnak szánt Sz-400-as Triumf rakétarendszerek szállításáról szóló szerződés realizálásáról van szó” – hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök rámutatott, hogy a két ország haditechnikai együttműködésének más perspektivikus projektjei is vannak: elmondta, hogy Oroszország további korszerű hadiipari termékeket is készül Törökországba szállítani.

Moszkva, 2019. április 8.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török államfő megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2019. április 8-án.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Mike Pence amerikai alelnök múlt hét szerdán Washingtonban azt hangoztatta, hogy Ankarának “választania kell”, hogy a NATO fontos tagja marad-e, avagy orosz fegyvervásárlási terve miatt kockáztatja ezt a partneri viszonyt. Pence kijelentette, hogy Washington “nem marad tétlen”, ha egy NATO-tagország az ellenféltől vásárol fegyvereket.

Az Egyesült Államok korábban egyebek között azzal érvelt, hogy az Sz-400-as rendszer, amellett, hogy nem felel meg az észak-atlanti szövetség szabványainak, biztonsági fenyegetést is jelent. A Pentagon ezért múlt héten közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ös vadászgépek fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását Törökországnak.

Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a NATO washingtoni jubileumi külügyminiszteri tanácskozásán – ugyancsak szerdán – ugyanakkor leszögezte, hogy Ankara nem lép vissza az orosz légvédelmi rendszer megvásárlásától. A török vezetés egyebek között azzal érvel, hogy Moszkva kedvezőbb feltételekkel kínálja az Sz-400-asokat, mint Washington a Patriotokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orosz elnök hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő és a két ország kulcsminiszterinek jelenlétében arról is szólt, hogy Moszkva és Ankara “energikus erőfeszítéseket tesz” a szíriai rendezési folyamat felélénkítésére, beleértve az alkotmányozó bizottság felállításának előmozdítását.

Erdogan emellett elmondta, hogy négyszemközt vitatta meg Putyinnal a kétoldalú, a regionális és a nemzetközi kérdéseket, miközben a két kormány szakminiszterei külön tárgyaltak egymással. A török elnök fő feladatnak nevezte azt elérni, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 100 milliárd dollárra nőjön a jelenlegi 26 milliárdról.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »