A hadsereg a nép mellé állt Algériában, elnökválasztás lesz

Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök szerdán bejelentette, hogy elvárja az ország ügyészségétől az utcai tüntetők által korruptnak tartott kormányzó elit tagjai elleni vizsgálatokat – jelentette a magánkézben lévő Ennahar televízió. Abdel-Kader Benszaláh ideiglenes elnök hivatala időközben szűkszavú közleményben jelentette be, hogy július 4-én tartanak elnökválasztást Algériában.

Az APS algériai hírügynökség szerint Benszaláh a parlament általi kinevezését követően írt alá rendeletet a választások megtartásáról. A vezérkari főnök egyben ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a választásokhoz vezető átmenetet.

Megfigyelők szerint Gáid Szaláh altábornagy kijelentései eddig a legerősebb jele annak, hogy a hadsereg fogja játszani az észak-afrikai államban hagyományosnak mondható “királycsináló” szerepet.

“A hadsereg teljesíteni fogja a nép követeléseit” – hangoztatta Gáid Szaláh egy katonai támaszponton, a fegyveres erők tagjai előtt mondott beszédében.

“Az igazságszolgáltatás visszakapta előjogait, s szabadon dolgozhat” – mondta az altábornagy, aki beszédében “bandaként” hivatkozott a politikai elitre. Ugyanezt a kifejezést a tömegtüntetések résztvevői a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, “idejétmúlt és átláthatatlan” politikai apparátus leírására használják.

A vezérkari főnök bejelentését megelőzően az Ennahar arról jelentett, hogy a belügyminisztérium tíz új politikai párt alapítására adott ki engedélyt, illetve 22 országos, illetve regionális nem kormányzati szervezetet vett nyilvántartásba. Az értesülés szerint minderről az algériai kormányzat április 3-i ülésén döntött, vagyis egy nappal azt követően, hogy Abdel-Azíz Buteflika volt elnök részben a hadsereg nyomására lemondott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerdán ismét ezrek vonultak az utcákra, hogy Benszaláh ideiglenes elnök és Nureddin Bedui ügyvivő miniszterelnök ellen tüntessenek.
Benszaláhot, az algériai parlament felsőházának elnökét az előző nap választotta meg az algériai parlament az ország ideiglenes államfőjének.

“Mielőbb lehetővé kell tennünk az algériai nép számára, hogy elnököt válasszon” – jelentette be a parlamentben Benszaláh, aki az algériai alkotmány értelmében 90 napra veszi át ideiglenesen az államfői teendőket, és ő maga nem indulhat az elnökválasztáson, amelyet ebben az időszakban meg kell tartani.

Sem Benszaláhot, sem Beduit nem támogatja az ellenzék és a Buteflikát megbuktató több ezer tüntető, ugyanis a volt elnök szövetségeseit látják bennük, és megkérdőjelezik, hogy képesek biztosítani a demokratikus átmenetet és a szabad választást.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek