Az áramszünetek miatt korlátozzák a venezuelai áramszolgáltatást

Az áramszolgáltatás harmincnapos korlátozását jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután márciusban négy súlyos áramkimaradás nehezítette meg a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta ország életét.

Maduro az állami televízióban helyi idő szerint vasárnap jelentette be a kormány tervét az áramellátás szabályozására, amelynek keretében „egyensúlyba hozzák az áramtermelés és -elosztás folyamatát a fogyasztással”. Részleteket erről nem közölt, de a közösségi médiában többen úgy értelmezték szavait, hogy a hatóságok 30 napig korlátozni fogják az energiaellátást.

Beszédében az államfő azzal magyarázta az utóbbi hetek áramkimaradásait, hogy Washington „terrortámadást követett el Venezuela energiaellátó-hálózata ellen”.

Helyi idő szerint péntek kora este borult ismét sötétségbe a venezuelai főváros, Caracas és több nagyváros. Az energiaellátást előzőleg épp péntekre hozták helyre az illetékes hatóságok, miután négy napig nem volt áram a dél-amerikai ország több térségében. Az újabb áramkimaradás elleni tiltakozásul az emberek szombaton lábasokat és serpenyőket ütögetve vonultak ki az utcákra tüntetni. Vasárnap dühös tiltakozók gumiabroncsokat és farönköket gyújtottak fel Caracas belvárosában, az elnöki palota közelében.

Caracas, 2019. március 28.
Motor lámpája világítja meg egy üzlet bejáratát áramszünet idején Caracasban 2019. március 27-én.
MTI/EPA-EFE/Rayner Pena

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter vasárnap közölte: az áramellátás újabb akadozása miatt hétfőn a munkanap délután 2-kor véget ér, a gyerekeknek pedig továbbra sem kell iskolába menniük.

A magát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető szerint nem amerikai összeesküvés, hanem forráshiány és a hanyag karbantartás okozza az áramkimaradásokat.

Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása március 7-én kezdődött: szinte az egész ország sötétségbe borult öt napra, részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények, a kórházakban veszélybe került a betegek ellátása. Március 25-én ismét leállt az áramszolgáltatás, és azóta folyamatosan akadozik.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AFP

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »