Az újfajta orosz tisztogatás a politikai elitet sújtja

Szerdán sikkasztás vádjával letartóztatták Mihail Abizov nyílt kormányzási ügyekért felelős volt minisztert Oroszországban. A lépés megrázta a politikai elitet, hiszen ezáltal egyre nyilvánvalóbbá válik: mindenki sebezhető, kivéve, ha Vlagyimir Putyin elnök személyesen védi az illetőt.

Néhány nappal ezelőtt egy egykori orosz minisztert és egyben milliárdost szállító magánrepülőgép landolt egy moszkvai VIP repülőtéren. Az illető Olaszországból tért haza, ahol egyébként egy fényűző luxusvillában él. Egy volt kollégája és barátja születésnapi partija csábította Moszkvába. A reptéren beszállt egy limuzinba, azonban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) már várta. Börtönbe vitték, és jelenleg azzal vádolják, hogy több millió dollárt tulajdonított el az orosz adófizetők pénzéből. Ez volt az a történet, amely március 26-án robbant ki és terjedt el hipersebességgel – hála a hírügynökségeknek és a közösségi médiának: Mihail Abizov ex-minisztert őrizetbe vették és sikkasztással vádolják.

Abizov ügyvédei szerint azonban nem egészen így nézett ki a dolog. A 46 éves üzletembert otthonában tartóztatták le, a Moszkva közelében lévő Barvikhában, ahol egyébként az orosz elit számos tagja él. A nyomozók által nyilvánosságra hozott videón az látszik, hogy egy baseball sapkát viselő, sportos férfit megbilincselnek és egy furgonba tuszkolnak. Ezután feltehetően egész éjjel Moszkvában furikáztak vele, mielőtt másnap reggel 4 órakor egy cellába zárták volna. Ezelőtt átvizsgálták a holmiját.

Abizov nem az első magas rangú orosz hivatalnok, akivel ezt megtették. Alekszej Ulyukaev egykori pénzügyminiszter – aki köztudottan összerúgta a port Igor Szecsin “energiaipari cárral”, Vlagyimir Putyin elnök bizalmasával – jelenleg börtönben van (csakúgy, mint néhány kormányzó). Abizov letartóztatása azonban az orosz elit nagy részét megdöbbentette, mert az ő sztorija sok korábbi és jelenlegi tisztviselőre alkalmazható: ambiciózus üzletemberként, aki kevés különbséget tett a magán- és az állami ügyek között, Abizov Oroszországban megcsinálta a szerencséjét, majd vagyonát a Nyugaton élvezte.

2012-ben csatlakozott Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kormányához, mint nyílt kormányzásért felelős miniszter, akinek az volt a feladata, hogy modernizálja a kormányzati ügyeket. Medvegyev többi, korszerűsítésre vonatkozó kezdeményezéséhez hasonlóan ez is csak “showműsor” volt. A kizárólag számára létrehozott pozíciót 2018-ban meg is szüntették, az üzletember pedig elhagyta a kormányt, hogy élvezze munkájának gyümölcsét.

Néhány évvel ezelőtt életmódja ékes példája volt az orosz elitének: mindaddig, amíg hűséges maradsz, nem vagy túlságosan kapzsi és nem kerülsz összetűzésbe másokkal, biztonságban vagy. Abizov letartóztatása összetörte ezt az illúziót, azt bizonyítva az orosz politikai elitnek, hogy mindenki sebezhető, kivéve, ha Vlagyimir Putyin személyesen védi az illetőt.

Mihail Abizov rács mögött 2019. március 27-én. (EPA/YURI KOCHETKOV)

Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden ilyen és ehhez hasonló eset elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Az egyik elmélet az, hogy Abizov letartóztatása Medvegyev elleni lépés volt, aki látszólag csak azt követően szerzett tudomást az incidensről, miután az megtörtént, és gyorsan el is határolódott tőle. Szóvivője szerint azt mondta, hogy az Abizov ellen felhozott vádak nem kapcsolódnak a kormányban végzett munkájához, hanem az azt megelőző üzleti ügyekből származnak.

Ezzel egy mozdulattal a vonat alá lökte Anatolij Csubajsz-t, a Rosnano nanotechnológiai cég vezetőjét, aki egyébként kiállt a volt miniszter ártatlansága mellett. Csubajsz a 2000-es években vette fel Abizovot, hogy segítsen neki a villamosenergia-monopólium megreformálásában.

Abizovot most azzal vádolják, hogy szervezett bűnözői csoportot állított fel és cinkostársaival mintegy 4 milliárd rubelt sikkasztott el 2011 és 2014 között két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte és offshore számlákon helyezte el. Az ellene felhozott vádakért az orosz büntetőtörvénykönyv értelmében 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Mindenesetre Abizov letartóztatása jól illeszkedik az elit csoportok közötti fokozódó harc és elnyomás mintázatába – a rendszer számos olyan oligarchát, kormányzót, szenátort és polgármestert “falt fel”, akik mind védettnek tartották magukat a 2000-es években.

A tendenciát megerősítve, mindössze egy nappal Abizov letartóztatása után őrizetbe vették Viktor Isajevet is, aki nem mellesleg szintén Medvegyev kabinetjének volt minisztere, és akit azzal gyanúsítanak, hogy különösen nagy értékű sikkasztást követett el a Rosznyefty állami többségű olajvállalatnál. Ő az első olyan felelősségre vont személy Oroszországban, aki korábban regionális elnöki megbízott is volt.

A gyanúsított, aki az orosz Távol-Keleten töltötte be ezt a feladatkört, 2012-2013-ban a régió fejlesztéséért felelős tárca vezetője volt, korábban pedig, 1991 és 2009 között, a Habarovszki terület kormányzói tisztségét töltötte be. A hatóságok szerint Isajev a saját cégén keresztül erősen megemelt áron adott bérbe ingatlanokat a Rosznyeftynek, amikor 2014 és 2017 között az olajvállalat alelnöke volt.

Minden eset más, de ahogy Kirill Rogov és Nikolaj Petrov orosz politikai elemzők megállapították Putyin legújabb elnökségének első évéről szóló jelentésükben: “Az elitellenes gazdasági elnyomás a politikai rendszer szisztematikus és döntő elemévé vált.” Míg 2001 és 2005 között csak három magas rangú tisztviselő került büntetőeljárás alá, 2018-ban a kormány és a Duma vezető tagjai elleni ügyek száma elérte a 35-öt. Az esetek többségét az FSZB indítja és vizsgálja ki.

A filmbe illő letartóztatások hulláma – amelyek legtöbbjét éjjel hajtják végre – az 1930-as években a bolsevik pártban végbement tisztogatásra emlékeztet. “A különbség az, hogy Sztálin hadjáratával ellentétben a mai elnyomást sem egy ideológia, sem a propaganda nem támasztja alá. Azok, akik tudják, hogy Putyin hogyan működik, azt mondják, az elnök eseti alapon dönt, nem pedig egy átfogó tervet hajt végre” – magyarázta Ekaterina Schulmann moszkvai politikatudós.

Mindenesetre akár központilag irányítják a letartóztatásokat, akár nem, ezek egy olyan politikai folyamat részét képezik, amelyet Putyin egyre fogyatkozó népszerűsége formál, valamint konzekvens igénye arra, hogy megerősítse legitimitását. “A régi eliten belüli paktumok már nem működnek, ez már bellum omnium contra omnes (azaz mindenki háborúja mindenki ellen)” – fogalmazott Schulmann. Az pedig aligha meglepő, hogy ebben a háborúban az FSZB egyre feljebb emelkedik.

Forrás: The Economist / MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »