Az USA egy orosz bankot is szankcionált Venezuela miatt

Az Egyesült Államok hétfőn az egyik legnagyobb orosz kereskedelmi bank ellen hozott szankciókat, mert  a bank Venezuelával üzletel.

Az amerikai pénzügyminisztérium Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával tette közzé, hogy Washington büntetőintézkedésekkel sújtja az Evrofinance Mosnarbankot. A részben orosz, részben pedig venezuelai tulajdonú pénzintézet a PDVSA nevű venezuelai állami olajvállalattal tart fenn üzleti kapcsolatokat.

Az orosz bank nem először kerül az Egyesült Államok célkeresztjébe. A moszkvai székhelyű intézményről az Amerika Hangja rádió tavaly tavasszal jelentette, hogy a bank – egyedüli pénzintézetként – vásárol Caracas petro nevű digitális valutájából. Az információ megjelenése után mindenütt törölték a bank nevét a petróval kapcsolatos ügyletekből.

A venezuelai kormánynak 2011 óta 49 százalékos részesedése van az Evrofinance Mosnarbankban, amelynek még két orosz állami pénzintézet – a VTB és a Gazprombank -, továbbá két kisebb cég a részvényese. Mind a korábban Vnyesztorgbankként ismert VTB bankcsoportot, mind a Gazprombankot 2014-ben –  miután Oroszország elfoglalta a Krímet – az amerikai kormány és az Európai Unió szankciókkal sújtotta.

Tavaly októberben Nicolás Maduro venezuelai elnök az Evrofinance Mosnarbanknak utalt át jelentős összegeket, hogy – az amerikai szankciókat megkerülve – onnan tudjon fizetni az ország üzleti partnereinek. Caracasi tisztségviselők akkor sürgették a helyi bankokat és vállalatokat, hogy nemzetközi tranzakcióikat – mivel a nagy amerikai és európai bankok megszakították venezuelai kapcsolataikat – az Evrofinance révén bonyolítsák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek