Az EU és az Arab Liga folytatják az együttműködést

Folytatódik az Európai Unió és az Arab Liga országainak az együttműködése, a következő közös csúcstalálkozóra várhatóan 2022-ben kerül sor Brüsszelben – jelentette be a két szervezet közös csúcstalálkozóját követően Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hétfőn Sarm-es-Sejkben.

Záróbeszédében az elnök méltatta a csúcsértekezleten elért eredményeket, ám említést tett bizonyos nézetkülönbségekről is, amelyekre nem tért ki részletesen. „Várható volt, hogy néhány kérdésben eltérőek az álláspontok” – mondta. A konferencia záróközleménye „új korszakot” ígér az arab-uniós együttműködésben.

A csúcsértekezleten szóba került a jemeni válság, amellyel kapcsolatban a résztvevők hangsúlyozták a hodeidai tűzszünet betartásának a fontosságát, és – a nagyrészt a Vörös-tenger partján fekvő városon keresztül érkező – nemzetközi segélyszállítmányok beengedését az országba. A zárónyilatkozat leszögezte: a nemzetközileg elismert jemeni kormányerőknek és a lázadó húsziknak be kell tartaniuk a 2018 végén a svédországi Rimbóban megkötött egyezményeket.

A közel-keleti békefolyamat kapcsán a közleményben az szerepel, hogy az EU és az Arab Liga támogatja a palesztin-izraeli kérdés kétállami megoldását, illetve a teljes térség megtisztítását a tömegpusztító fegyverektől.

A szíriai válság kapcsán szorgalmazták a politikai megoldást, összhangban a már korábban elfogadott nemzetközi határozatokkal. A közlemény ugyancsak kitért a líbiai helyzet rendezésére, amelyet a résztvevők az ENSZ közvetítésével két éve kötött békemegállapodás keretei között képzelnek el.

A felek megegyeztek továbbá arról is, hogy fokozzák az együttműködést az illegális bevándorlás kezelésében és a terrorizmus elleni harcban, továbbá közösen lépnek fel a rasszizmus ellen.

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés volt. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vett részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Kapcsolódó cikkünk: Mogherini: az EU-nak szorosabbra kellene fűznie barátságát az Arab Ligával

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek