Mogherini: az EU-nak szorosabbra kellene fűznie barátságát az Arab Ligával

Az Európai Uniónak és az Arab Liga országainak el kell kötelezniük magukat az európai-arab partnerség elmélyítése mellett a béke, a nemzetközi stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagállamok és az Arab Ligát alkotó országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását megelőzően.

A főképviselő nyitóbeszédében kiemelten fontosnak nevezte az együttműködést a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés előmozdítása, valamint a multilateralizmus és a szabályokon alapuló világrend további megerősítése és támogatása érdekében. „Mindezen területeken a régióknak szükségük van egymásra. Az Európai Uniónak szüksége van az arab világra, az arab világnak pedig Európára” – hangsúlyozta.

Mogherini felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a valószínűsége az izraeli-palesztin feszültség elmérgesedésének, amely további erőszakos cselekedetekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy az arab országokkal folytatott együttműködés által elkerülhető a békéhez vezető egyetlen megoldási lehetőség – az egymás mellett élő két állam létrejöttének – összeomlása.

Szíriával kapcsolatban a főképviselő kijelentette: csak politikai megoldás vethet véget az évek óta tartó, milliók szenvedésével járó konfliktusnak. „Csak az hozhat békét az országban, ha a régió országainak közvetítésével rendeződnek a politikai kapcsolatok” – vélte, hozzátéve, hogy ennek érdekében az unió támogatja az ENSZ által irányított egyeztetés előrehaladását a mihamarabbi siker érdekében. „Az unió továbbra is támogatja a Szíriával szomszédos országokat, amelyek sok menekültnek nyújtanak segítséget” – emelte ki.

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy megoldást találjon a régióban kiéleződő ellentétekre az Arab Ligát alkotó országok kormányainak segítségével, valamint azon, hogy megakadályozható legyen az erőszak, annak továbbterjedése vagy újbóli fellángolása. Az unió bízik a partnerországokhoz fűződő barátságon alapuló együttműködés erejében a közeli és a távoli jövő kihívásainak kezelése érdekében.

Az érintett országoknak válaszolniuk kell állampolgáraik azon igényére, hogy békében és biztonságban élhessenek hazájukban, amely a gazdasági erősödés útjára áll – tette hozzá a főképviselő.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »