Az Északi Áramlat-2 ellen szólalt fel Pompeo Lengyelországban

Az épülő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 veszélyezteti Európa energiabiztonságát az amerikai és a lengyel külügyminiszter szerint. 

Mike Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatását követően érkezett délután a lengyel fővárosba, ahol a kétoldalú egyeztetések után Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel  együtt vezeti a szerda este kezdődő, lengyel-amerikai szervezésű, a közel-keleti stabilitásról szóló nemzetközi miniszteri konferenciát.

A tárgyalásokat követő sajtókonferencián Czaputowicz elmondta: Pompeóval együtt azon a véleményen vannak, hogy az Északi Áramlat-2 “nem kedvez Európa energiabiztonságának”. Pompeo aláhúzta: Washington ellenzi a gázvezetéket, amely – mint mondta – növelné Oroszország fölényét a gázexportban, és a többi európai országot függővé tenné az orosz szállításoktól. Az amerikai külügyminiszter egyúttal nagyon fontosnak minősítette a lengyel-amerikai energetikai együttműködést.

Az Északi Áramlat-2 építési munkálatai Lubminban, Németországban – kép forrása: Nord Stream 2 AG

  • Kapcsolódó cikkeink:

Finnországban már épül az Északi Áramlat-2

Az USA szankciókkal fenyeget az Északi Áramlat-2 miatt

Külpolitikai és biztonságpolitikai kérdéseket érintve Czaputowicz a lengyel és az amerikai célkitűzések azonosságát emelte ki. Közlése szerint Pompeóval a lengyelországi amerikai katonai jelenlét bővítéséről is tárgyaltak. Pompeo dicsérte, hogy Lengyelország teljesíti a NATO-ban vállalt elköteleződéseit. Annak kapcsán, hogy szerdán Czaputowiczcsal együtt a Lengyelországban szolgálatot teljesítő amerikai katonákkal találkoznak, kijelentette: a lengyelek és az amerikaiak közös szereplése a NATO-ban arról tanúskodik, hogy a szövetség “minden támadóval és minden fenyegetéssel tud szembeszállni”.

Czaputowicz szerint a lengyel és az amerikai diplomácia egybehangzóan elítéli Oroszország “agresszív lépéseit, különösen Ukrajnával szemben”. A lengyel külügyminiszter helyesnek minősítette Washington döntését a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződés (INF) felbontásáról.

“A csak az egyik fél által betartott szerződés lényegében érvénytelen” – fejtette ki Czaputowicz arra vonatkozóan, hogy Moszkvát a nemzetközi közösség az új rakétarendszerek fejlesztése miatt a szerződés megszegésével vádolja.

A Huawei-ügy kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva Pompeo kockázatosnak minősítette a kínai technológiák alkalmazását. Szerinte minden szuverén ország, így  Lengyelország is, önállóan dönt az ilyen technológiák használatáról. Pompeo egyúttal aláhúzta: az Egyesült Államok soha nem telepíti saját berendezését az olyan országban, ahol fennáll a veszély, hogy “a kínaiak meghekkelik az információt”.

Lengyelország az Egyesült Államoktól a hadsereg korszerűsítése keretében többféle berendezést szerez be. Szerdán például Andrzej Duda lengyel elnök és Mike Pence amerikai alelnök a nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (HIMARS) szállításáról szóló, 414 millió dollár értékű szerződést írnak alá Varsóban.

Forrás: MTI

Friss hírek