Ismét Szíriáról tárgyaltak az oroszok és a törökök

A radikális iszlamista felkelők ellenőrzése alatt álló szíriai Idlíb tartomány biztonságának szavatolását célzó lépésekről tárgyalt hétfőn Ankarában Hulusi Akar török védelmi miniszter és orosz hivatali partnere, Szergej Sojgu – közölte a török védelmi minisztérium.

A felek az egyeztetésen hangsúlyozták, hogy mindennemű provokáció ellenére, a béke és a stabilitás érdekében fontos Idlíbben a hírszerzői és a katonai együttműködés fenntartása. A találkozón részt vett a török hírszerzés (MIT) vezetője, Hakan Fidan is.

Akar és Sojgu aláhúzta, hogy a terrorizmus elleni harcban kialakított együttműködést Szíria politikai és területi egységének tiszteletben tartása mellett kell továbbvinni.

Sojgu három nappal azelőtt érkezett Ankarába, hogy Oroszország, Törökország és Irán államfői február 14-én újabb háromoldalú megbeszéléseket folytatnak Szíria sorsáról a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban. A három ország vezetője közül az idlíbi helyzettel kapcsolatban legutóbb Recep Tayyip Erdogan török, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt januárban Moszkvában. A két államfő akkor azt vitatta meg, hogy milyen pótlólagos lépéseket tegyen a szíriai tartomány stabilizálására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ankara és Moszkva tavaly szeptemberben megegyezett arról, hogy feszültségmentesítési övezetet hoz létre a szíriai felkelők kezén maradt utolsó nagyobb területen, Idlíb tartományban és környékén, amelyet a szélsőségesek akkoriban még csak részint tartottak fennhatóságuk alatt. A megállapodást azonban a radikálisok nem tartották be, nem voltak hajlandóak kivonulni a térségből, sőt január első napjaiban a török támogatást élvező lázadókkal dúló heves harcok árán végül teljesen átvették az ellenőrzést a szíriai tartomány felett.

Idlíb mintegy 130 kilométer hosszan közvetlenül határos a dél-törökországi Hatay tartománnyal.

Forrás: MTI

Friss hírek