Bekerül az ukrán alkotmányba az ország NATO- és EU-csatlakozása

A kijevi parlament megszavazta csütörtökön azt az alkotmánymódosítási előterjesztést, amellyel bekerül Ukrajna alaptörvényébe, hogy az ország az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésére törekszik. Az indítványt 334 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Mivel alkotmánymódosításról volt szó, az elfogadáshoz legalább 300 szavazatra volt szükség.

A Petro Porosenko elnök által benyújtott előterjesztést még tavaly szeptemberben a parlament előzetes normakontrollra elküldte az alkotmánybíróságnak. A taláros testület 2018. november 22-én hozott döntésével nem emelt kifogást a módosítással szemben. A parlament még aznap előzetesen jóváhagyta a törvényjavaslatot – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az előterjesztés értelmében az alkotmányban rögzítik, hogy Ukrajna stratégiai célkitűzése a teljes jogú tagság elnyerése az Európai Unióban és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

Elemzők szerint a jelenlegi vezetés ily módon akarja kizárni annak lehetőségét, hogy a jövőben egy új kurzus ismét letéríthesse Ukrajnát az euroatlanti integrációs irányról, miként azt Viktor Janukovics korábbi oroszbarát elnök és kormánya tette hivatali idejében.

Ukrajnában március 31-én tartják az elnökválasztás első fordulóját, ősszel pedig parlamenti választások lesznek.  Porosenko fontosnak tartotta – és ezt nyilvánosan is kimondta -, hogy a parlament még az elnökválasztásig fogadja el ezt az alkotmánymódosítást, amely nyomán az alkotmány preambulumába bekerül egy olyan kiegészítés, ami rögzíti az ukrán nép európai identitását, valamint az ország európai és euroatlanti irányának visszafordíthatatlanságát. Módosul továbbá az államfő, a kormány és a parlament feladataira vonatkozó három cikkely, kiegészülve a NATO- és EU-tagság megszerzésére irányuló stratégiai célkitűzés elérésével járó kötelezettségekkel.

A módosítás emellett az átmeneti intézkedésekről szóló részből törli azt a pontot, amely szerint az Ukrajna területén lévő katonai támaszpontokon külföldi katonai erők csak olyan nemzetközi megállapodásban foglalt bérleti szerződés alapján tartózkodhatnak ideiglenesen, amelyet a parlament ratifikált.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »