Bulgária már 2022 januárjában bevezetheti az eurót

Bulgáriában legkorábban 2022 januárjában vezethetik be az eurót, az ezzel kapcsolatos előkészületek jól haladnak – jelentette be Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter hétfőn.

Valdis Dombrovskis, euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök tíz napja még azt mondta, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgáriának legalább 2022 közepéig kell várnia az euró bevezetésére. A pénzügyminiszter hétfőn reményét fejezte ki, hogy Bulgária még a nyáron csatlakozhat a bankunióhoz és az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát. Ezen kívül teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa – ugyanakkor az EU legszegényebb állama és egyben az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak, és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Ezt megelőzően az EKB stressztesztnek vet alá hat bolgár bankot, aminek az eredményét várhatóan idén júliusban hozzák nyilvánosságra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »