Bonyolódik a több milliárd dolláros török-orosz-amerikai rakétabiznisz

Miután Ankara Oroszországtól megrendelte az orosz SZ–400-as légvédelmi rakétarendszert, a konkurens amerikai termék, a Patriot megvásárlására is szerződést kötött, sőt az USA F-35-ös repülőire is vár. Mindez együtt biztosan nem fog menni. 

Még tavaly állapodott meg Törökország és Oroszország, hogy utóbbi 2,5 milliárd dollárért leszállítja az SZ-400-as rendszert, melynek telepítése a tervek szerint 2019 októberében meg is kezdődne. Az Sz-400-as rendszer tervezett törökországi használata két okból is problémás, az egyik, hogy Törökország NATO-tag, a másik pedig, hogy a törökök F-35-ös, amerikai gyártmányú vadászgépeket is terveznek vásárolni.

A fenti okok közül már egy is kizárná az orosz SZ-400-as rendszer használatát, de ez a törököket eddig nem hatotta meg. Az USA viszont nem nézi jó szemmel, hogy orosz légvédelem felügyelné az amerikai gépeket, mert attól tartanak, hogy ez rávilágítana az amerikai gépek egyes gyenge pontjaira, ezt az információt pedig a törökök esetleg megosztanák Oroszországgal.

  • Előzmények:

Nem a lelkész, hanem a haditechnika a török-amerikai viszály valódi oka

Az USA törvényben tiltotta meg az F-35-ösök leszállítását Törökországnak

A helyzet most annyiban változott, hogy Törökország immár az amerikai Patriot védelmi rendszert is megvásárolná 3,5 milliárd dollárért, az SZ-400-as rendszer használatáról viszont – egyelőre legalábbis – nem mondtak le. Mindennek szerdán adott nyomatékot a Kreml szóvivője.

„Önök is tudják, hogy a megállapodást betartjuk, és ez így is marad” – fogalmazott újságíróknak Dimitrij Peszkov, aki szerint az amerikai és az orosz megállapodást külön kell kezelni.

A probléma csak az, hogy a két rendszer nem használható egymás mellett, tehát a törököknek előbb vagy utóbb választaniuk kell. Ha mindez nem kavarna elég magas hullámokat, hozzá kell tenni, hogy Törökország segített finanszírozni az USA eddigi legdrágább harci repülőgépét, az  F-35 Joint Strike Fightert és természetesen ezért szeretnének vásárolni is néhányat az ötödik generációs lopakodó gépekből. Az első két példány már el is készült, de ezeket az USA éppen a fenti konfliktus miatt visszatartja és a helyzet rendezéséig nem szállítja le.

Az orosz rakétákkal lelőhetnék a saját F-35-öseiket

Röviden, a két legnagyobb fegyverrendszer, amit Törökország az amúgy is jelentős arzenáljához szeretne adni, egymás ellen is használható, így nem meglepő, hogy a Kongresszus az F-35-ösök átadását késlelteti. A logikus lépés persze az lenne – lévén Törökország a NATO tagja – hogy visszamondják az SZ-400-asokra vonatkozó szerződést és a Patriot / F-35 kettőst állítják üzembe, ez viszont a török-orosz kapcsolatokra lenne rossz hatással.

Kiszállhat az USA?

„Törökország nem veheti meg mindkettőt” – mondta el Tim Ash, a Bluebay Asset Management szakértője, aki szerint az USA kiszáll a Patriot és az F-35-ös megállapodásból is, ha Ankara mégis végigviszi az oroszokkal már megkötött üzletet.

További érdekesség, hogy egy Trump által aláírt 2017-es törvény értelmében akár amerikai szankciókat is vonhat maga után az orosz fegyverrendszerek megvásárlása. A másik oldalról viszont az USA épp most hozott egy gesztusnak is tekinthető döntést a szíriai csapatkivonásról, a törökök által terroristának tekintett kurd milíciákat ugyanis ezáltal már nem kell amerikai szövetségesként kezelniük.

Lehet, hogy ez a döntés is a fegyverüzlet része volt…

Az amerikai elnök döntése riadalmat okozott Washington kurd szövetségeseinél, akik az Egyesült Államok legmegbízhatóbb partnerei Szíriában, és a leghatékonyabb szárazföldi erőt jelentik az IÁ elleni harcban. Az amerikai csapatkivonást az Egyesült Államok szíriai szövetségesei úgy tekintik, hogy Washington magukra hagyta lojális szövetségeseit, és a lépés Törökországot a kurdok elleni azonnali offenzívára késztetheti.

Többen nem örülnek az USA szíriai csapatkivonásának

Törökország újabb hadműveletet indít a kurdok ellen Szíriában

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek