Ausztrália kész Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet

Ausztrália „nyitott” arra, hogy Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet ismerje el Izrael fővárosaként, de továbbra is elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett – mondta kedden Scott Morrison miniszterelnök.

„Változatlanul elkötelezettek vagyunk egy kétállami megoldás mellett, de elfogulatlanul kell mérlegelnünk, hogy ezt miképp lehet elérni” – magyarázta a két hónapja hivatalba lépett Morrison újságíróknak Canberrában.

Mint mondta, nem született még döntés arról, hogy Ausztrália izraeli nagykövetségét áthelyezzék Tel-Avivból Jeruzsálembe, de az emellett szóló érvek „meggyőzőek”. A kormányfő arra is kitért, hogy az ügyről még nem folytattak egyeztetést az Egyesült Államokkal, amely már megtette ezt a lépést. Morrison egyúttal bejelentette, hogy Ausztrália részéről felülvizsgálják az Iránnal kötött nukleáris alkut, hogy lássák, elérte-e a célját.

  • Korábbi cikkeink a témában:

E bejelentésekkel az ausztrál kormány a sydneyi öböl egyik jómódú körzetében tartandó, szombaton esedékes időközi képviselőválasztás előtt hozakodott elő. A körzet képviselője eddig a posztjáról augusztusban lemondott előző miniszterelnök, Malcolm Turnbull volt. Ausztráliának ebben a választókörzetében a legnagyobb a zsidó szavazók aránya, a kormány pedig Turnbull helyére David Sharma volt izraeli nagykövetet jelölte, aki maga javasolta Morrisonnak, hogy változtasson Izraellel kapcsolatos politikáján.

A Liberális Párt vezette, kormányzó jobbközép pártszövetségnek mindenképp meg kell tartania ezt a mandátumot ahhoz, hogy megőrizhesse összesen egyfős parlamenti többségét, és jelöltjének egy erős, független politikussal szemben kell győzelmet aratnia.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »