Új barátot szerzett Venezuela

Recep Tayyip Erdogan török államfő politikai és gazdasági támogatást ígért a kemény válság sújtotta Venezuelának, ahová először látogatott el a hét elején.

“Törökország képes fedezni a dél-amerikai szükségletek többségét” – mondta az elnök egy caracasi sajtótájékoztatón, helyi idő szerint hétfőn. “Fedezni fogjuk a venezuelai szükségletek nagy részét, ehhez megvan az erőnk és lehetőségünk” – jelentette ki.

Erdogan és Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn üzleti fórumon vett részt mintegy 200 üzletember társaságában. A fórumon 4,5 milliárd euró értékű befektetés iránt mutatkozott érdeklődés. Erdogan megjegyezte, hogy a dél-amerikai országban javítani kell az üzletkötések körülményein, amit a venezuelai szakemberek is rendszeresen kérnek a kormánytól.

Nicolás Maduro venezuelai elnök fogadja török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Caracasban 2018. december 3-án. Erdogan a kétoldalú kapcsolatok megerősítése céljával érkezett a dél-amerikai országba. (EPA/Miguel Gutierrez)

Erdogan emlékeztetett arra, hogy Törökországé a világ ötödik legnagyobb gazdasága, és azt mondta: a Venezuelával fenntartott kétoldalú kapcsolatokban nagy lehetőségek rejlenek.

A két elnök több gazdasági megállapodást is kötött, főként az olajipar és a bányászat területén. Ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az közismert, hogy Törökország aranyat vásárol Venezuelától, noha az Egyesült Államok novemberben szankciókat rendelt el a venezuelai aranykivitelre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/EFE

Felkapott hírek

Friss hírek