A lengyel miniszterelnök adna egy esélyt az olasz költségvetésnek

Az olaszokra kell bízni, milyen gazdaságpolitikát folytatnak, mert ezzel mindenki csak jól jár – fejtette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

„Nem látom be, miért ne bízhatná az Európai Bizottság az olasz kormányra saját gazdaságpolitikáját, azt amit a költségvetési tervük is képvisel” – fogalmazott. Hangsúlyozta: az olasz kormány választási programja alapján kapott mandátumot, fontos, hogy programját végre is hajtsa.

A lengyel miniszterelnök elégedetten szólt arról, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének hét végi találkozóján a költségvetési egyeztetések folytatásában állapodtak meg és nem egymás álláspontjának a kritizálására fecsérelték energiájukat. „Az ügy persze még messze nincs megoldva, de csak párbeszéddel oldható meg” – fogalmazott.

Brüsszel, 2018. november 24.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt (b) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban tartandó megbeszélésük kezdetén Brüsszelben 2018. november 24-én. Három nappal korábban az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben az aggályosnak minősített jövő évi olasz költségvetési tervezet miatt. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Úgy vélte, korai lenne az egyeztetések kimenetelét megsaccolni, de már az is nagy előrelépés, hogy a bizottság hajlandó meghallgatni Olaszország álláspontját, Olaszország pedig hajlandó vitára bocsátani terveit.

Konkrétan az olasz költségvetési tervről szólva a lengyel miniszterelnök az interjúban kifejtette, bár ő közismerten nem híve a kiadások növelésének, mégis lát racionalitást az olasz elképzelésekben. Rámutatott, hogy Lengyelország ugyan rekordalacsony költségvetési hiánnyal büszkélkedhet, az olasz gazdaságnak azonban ezzel szöges ellentétben, éppenséggel pénzügyi ösztönzőkre lenne szüksége a stagnálásból való kilábaláshoz.

A megszorítások erőltetése csak a gazdasági teljesítmény gyengüléséhez és hosszabb távon az eladósodottság növekedéséhez vezethet – mutatott rá. Olaszország esetében kizárólag pénzügyi ösztönzőkkel lehet már csak elkerülni egy recessziót és egy kezelhetetlen krízishelyzetet – mondta. „És egy ilyen helyzet nem veszélyeztetné az euróövezet stabilitását?” – tette fel a kérdést a lengyel miniszterelnök.

Olaszország már gazdaságának puszta mérete miatt is kulcsszerepet tölt be az euróövezet, de még a világgazdaság stabilitása szempontjából is – szögezte le Mateusz Morawiecki. Pontosan ezért is tartják sokan aggasztónak az olasz államadósság mértékét. Az eladósodottságból azonban igazából csak a növekedés jelenti az egyetlen kivezető utat és pont ebben tehet jó szolgálatot egy megfelelően levezényelt pénzügyi ösztönző program – fejtette ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Európai Bizottságnak és a pénzpiacoknak is csak a javára válna, ha felülvizsgálnák álláspontjukat az olasz költségvetési tervvel szemben – közölte, hozzátéve: ha konfrontációs pályára lépnek, abból mindkét fél csak vesztesen kerülhet ki.

Az olasz gazdaságpolitikai terveket ért brüsszeli kritikákról szólva Mateusz Morawiecki saját bankvezéri tapasztalatait felidézve az interjúban elmondta, hogy soha nem volt egyszerű dolga annak, aki az éppen uralkodó gazdasági dogmákon próbált változtatni. Ahogy azt Lengyelország példája is mutatja, amikor a Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányra kerülését követően nem sokkal a nagy hitelminősítők sorra mélyen visszavágták az ország adósbesorolását – mutatott rá.

Ehhez képest a szociális kiadások növelését, adócsökkentéseket és az adózási kibúvók bezárását is magában foglaló ambiciózus kormányprogramnak köszönhetően jelentősen javult a lengyel költségvetés helyzete – mondta.

„Sokan irreálisnak tartották elképzeléseinket, az idő azonban bennünket igazolt” – jelentette ki Mateusz Morawiecki. Hozzátette: mostanra a lengyel GDP-növekedési üteme egyike a legnagyobbaknak az Európai Unióban, és már a második egymást követő évben 5 százalék körül jár.

„Sorra javítottak is besorolásunkon mindazok a hitelminősítők, akik korábban vesztünket hirdették” – mondta.

Forrás: MTI/PAP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »