Financial Times: nem meglepetés a brit kiválás

Nagy-Britannia európai uniós kiválásával 60 év után hátramenetbe kapcsolat az európai integráció folyamata, amely elősegítette a földrész békéjét és jólétét – írta a Financial Times című londoni lap azzal kapcsolatban, hogy előző nap a rendkívüli EU-csúcsértekezlet résztvevői elfogadták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Lapszemle – Financial Times

A londoni üzleti napilap szerint Nagy-Britannia kilépése sokkhatásként éri majd az uniós rendszert, de a La Manche-csatorna túlpartján valójában nem keltett meglepetést. Nagy-Britannia mindig is vegyes érzelmekkel viszonyult szomszédaihoz egészen azóta, hogy Winston Churchill meghirdette az Európai Egyesült Államok ideáját, amely a német-francia megbékélésre alapult volna, de úgy, hogy Nagy-Britannia az oldalvonalon marad.

A vegyes brit érzelmekhez egyaránt hozzájárult Nagy-Britannia földrajzi helyzete, a II. világháborúban mutatott ellenállása, és az a hosszú hagyományokra visszanyúló felfogás, hogy a brit stratégiai és gazdasági érdekek globálisak, nem korlátozódnak Európára. A brit politikai elit soha nem tartotta sajátjának az Európai Unió politikai ideáját – áll a Financial Times írásában.

The Times

A The Times című konzervatív brit napilap hétfői értékelésében a mára kialakult brit belpolitikai helyzet “iróniában dúskáló” mivoltát emelte ki. A lap szerkesztőségi cikke szerint a Theresa May miniszterelnök által elért kilépési egyezmény legfőbb hívei azok a kormánytagok, akik korában a bennmaradást pártolták, a Brexit-tábor számos prominens hangadója viszont úgy tartja, hogy a megállapodás rosszabb, mintha Nagy-Britannia az EU tagja maradna.

Azok a Brexit-pártiak, akik körömszakadtáig harcoltak annak megakadályozásáért, hogy a kilépés feltételrendszeréről a parlament érdemben szavazhasson, most e szavazást kívánják kihasználni a megállapodás megtorpedózására. Theresa May pedig, aki korábban rendre azt hangoztatta, hogy a rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik megállapodás a kilépés feltételeiről, most az általa elért “rossz megállapodást” tartja jobbnak a megállapodás nélküli Brexitnél – áll a The Times írásában.

A lap szerint ugyanakkor a kormányfőnek igaza van, amikor azt mondja, hogy az elért megállapodásnak csak két lehetséges alternatívája van: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy nem is lesz Brexit.

Die Welt

A konzervatív Die Welt hangsúlyozta, hogy a folyamatnak koránt sincs vége, és három különböző kimenetele lehetséges. Az egyik az, hogy Theresa May miniszterelnöknek sikerül elfogadtatnia a megállapodást a brit törvényhozás alsóházában. Országa így még évekig szorosan kötődik majd az EU-hoz, de tagsági jogviszony nélkül, vagyis “csatlóssá lefokozott státuszban” tölti el ezt az időszakot.

A második lehetőség, hogy a “keményvonalasoknak sikerül a felkelés May ellen”, de vállalniuk kell, hogy hazájuk megállapodás nélkül távozik az EU-ból, ami “káoszt okozna, gazdasági válsággal, tömeges munkanélküliséggel és azzal fenyegetne, hogy a keményen baloldali Jeremy Corbyn átveszi a hatalmat”.

A harmadik lehetőség egy újabb népszavazás, ezúttal a “Brexit-exit” ügyéről, a kiválási folyamat leállításáról, amelynek révén “a britek és az EU is kezdhetné az egészet elölről” – írta a Die Welt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek