Nem okozott meglepetést a szlovén helyhatósági választások eredménye

A vasárnap megrendezett szlovén helyhatósági választásokon a nagyobb városokban – Koper kivételével – a konzervatív pártok jobban teljesítettek, mint négy évvel korábban, a centrista pártok további területeket veszítettek, míg a függetlenek még nagyobb teret nyertek, ezzel pedig folytatódott a több éve tartó tendencia – írta a helyi sajtó hétfőn.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett a pártok közül a tanácsok megválasztásában Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, a jobboldali ellenzéki Szlovéniai Demokrata Párt (SDS) nyerte el a legtöbb voksot, a szavazatok 16,74 százalékát. A kormányzó Szociáldemokraták (SD) 10,13, az ellenzéki jobbközép Új Szlovénia (NSi) 6,40, a parlamenten kívüli Néppárt (SLS) pedig 6,20 százalékot nyert. A függetlenek a listás szavazáson 32,06 százalékot szereztek.

Jansa a választások éjszakáján kiemelte: „az eredmények azt mutatják, hogy csak az SDS-re országszerte többen szavaztak, mint a kormányzó koalícióra összességében”. A 2018. június eleji parlamenti választást az SDS nyerte meg, 25 mandátumot szerezve a 90 tagú nemzetgyűlésben, de nem tudott kormányt alakítani. A jelenlegi kisebbségi kormánykoalíció öt baloldali pártból áll: Marjan Sarec Listájából (LMS), a szociáldemokratákból, Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártjából (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártjából (Stranka AB) és a nyugdíjaspártból (DeSUS), amelyet a Baloldal (Levica) párt kívülről támogat.

A 212 önkormányzatban 156 polgármester a voksok abszolút többségével került ki győztesen, a többi körzetben két hét múlva második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével. A függetlenek itt is diadalmaskodtak, 87 független polgármestert választottak meg a szlovén választók az első körben. 

A pártok közül a Néppárt szerepelt a legjobban, 23 polgármesteri helyet szerzett. A szociáldemokratáknak 14, az SDS-nek 12, az NSi-nek 8 polgármesterét választották meg. A kormánykoalíció négy másik pártja közül mindössze Miro Cerar volt kormányfő pártja szerzett egy polgármesteri helyet. Ljubljanában újra egy baloldali szellemiségű független jelöltet, Zoran Jankovic üzletembert választották meg immár negyedszer polgármesternek, a listája a szlovén fővárosban a szavazatok 60,65 százalékát nyerte el. Marjan Sarec kormányfő pártja, amely országos szinten először júniusban mérettette meg magát az általános választásokon, most, a fél évvel későbbi helyhatósági választásokon első körben nem tudott polgármesteri helyet szerezni, még Kamnik városában sem, ahol Sarec több ciklusban volt polgármester.

A kormányfő a választások előtt ígéretet tett arra, hogy együttműködik a polgármesterekkel, mert szavai szerint az előző kormány nem értette az önkormányzatok munkáját.

A szlovén választók 212 – ebből 11 városi – járás élére választottak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A városi járásokban 87, a vidéki járásokban 688 polgármesterjelölt, míg a városi járások tanácsaiban 4402, a vidéki járások tanácsaiban 22 ezer 309 képviselőjelölt mérettette meg magát.

A magyar kisebbség öt, nemzetiségileg vegyesen lakott járásban választhatta meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Ezek a tanácsok delegálnak majd képviselőket a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsába (MMÖNKT), akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

Kapcsolódó cikkünk: Ma ismét az urnák elé járulhatnak a szlovénok

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »