Veszélyes játszmába kezdett Donald Trump

Az, hogy Donald Trump amerikai elnök megszabadult igazságügyi miniszterétől – ami kapcsán egyre többen rebesgetik Robert Mueller munkájának akadályozását –, igencsak emlékeztet a szombat esti mészárlás néven elhíresült Nixon-botrányra.

Szombat esti mészárlás néven vonult be az amerikai történelembe 1973. október 20-a, amikor a Watergate-botrányban mind jobban vergődő Richard Nixon elnök kirúgta az ügyeit vizsgáló különleges ügyészt, és státuszát is megszüntette.

De mi is történt pontosan? A kérdéses napon este 8:25-kor a Fehér Ház bejelentette, hogy Nixon elnök arra utasította Elliot Richardson igazságügyi minisztert, hogy azonnali hatállyal függessze fel Archibald Cox különleges ügyészt, számolja fel irodáját, és a nyomozás kerüljön át az igazságügyi minisztériumhoz. A miniszter ezt megtagadta, és lemondott.

Ismerős szituáció? Nem csoda, hiszen Jeff Sessions jelenlegi (illetve most már ex-) igazságügyi miniszter szerdán benyújtotta lemondását, amit Donald Trump elnök el is fogadott, és közölte: az új tárcavezető jelöléséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető miniszter. A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy Trump kérte Sessions távozását.

Mivel az ügyvezető miniszter a felelős „mindenért” az igazságügyi tárcánál, ezért Matthew Whitaker veszi át Rod Rosenstein miniszterhelyettestől a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozást feltárni hivatott minisztériumi vizsgálat irányítását, valamint a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti vélt összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különbizottság felügyeletét is.

Sokak szerint ezért Sessions eltávolítása „otromba kísérlet” a Mueller-bizottság munkájának aláásására és lezárására.

Washington, 2018. november 8.
Donald Trump amerikai elnök (b) Jim Acosta CNN-tudósítóhoz beszél sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. A Fehér Ház felfüggesztette Jim Acosta CNN-tudósító akkreditációját, miután szócsatába keveredett az elnökkel.
MTI/EPA/Al Drago

Elemzők és szakértők is ezt emelik ki a napokban a téma kapcsán megjelent írásaikban:

  • Tim O’Brien szerint Trump már régóta afelé tendál, hogy a túlélést választja majd ahelyett, amit a többség „helyes dolognak” titulálna. Ez majdnem minden bizonnyal magában foglalja Mueller elhallgattatását.
  • Jonathan Bernstein politológus professzor, a Bloomberg publicistája pedig írásában kifejtette: „az, hogy úgy tűnik, az elnök nem veszi észre, hogy a nemzetet károsítja annak érdekében, hogy a saját bőrét mentse, megbocsáthatatlan”.

Jó tanács a demokratáknak

Lévén a november 6-án tartott, úgynevezett félidős választásokon a Demokrata Párt megszerezte a többséget az amerikai képviselőházban, jobban beleszólhatnak majd az ország életébe, mint eddig. A minimum, hogy könnyebben keresztülvihetik gazdasági prioritásaikat, amelyek így akár republikánus támogatást is bevonzhatnak.

Ezért korábbi demokrata politikusok is azt tanácsolták, hogy a Demokrata Párt ne Donald Trump vélt ügyeinek vizsgálódásaival foglalkozzon, hanem a törvényalkotással, elsősorban is az egészségbiztosítást és a bevándorlást szabályozó törvények kimunkálásával.

Forrás: Bloomberg / Wikipédia / Kitekintő

Friss hírek