Irán az ENSZ-hez fordult az amerikai szankciók ügyében

Az ENSZ közös fellépését sürgette hétfőn Golamali Kosru, Irán ENSZ-nagykövete a világszervezet főtitkárához intézett levelében az Egyesült Államok által Irán ellen hétfőn hatályba léptetett – általa jogellenesnek nevezett – szankciókkal szemben.

„Az Egyesült Államok felelőtlen viselkedése közös fellépést követel a nemzetközi közösségtől a jogállamiság és a multilateralizmus védelme, illetve a diplomácia aláásásának megakadályozása érdekében” – írta Kosru. Az Irán küldöttsége által nyilvánosságra hozott levél szerint az ENSZ-nek és tagállamainak szembe kellene szállniuk a szankciókkal.

Kosru emlékeztetett arra, hogy a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról 2015-ben kötött megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata szentesítette, így véleménye szerint a Washington által bevezetett intézkedések „súlyosan megsértik” e dokumentumot.

Az iráni ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy Teherán szerint „jogellenes szankciókról” van szó, amelyek – miképp vélekedett – ellentétesek az ENSZ alapokmányával.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban újságíróknak jelentette be, hogy az Egyesült Államok hatályba léptette a megújított szankciókat Irán ellen. Közleményében a pénzügyi tárca nyilvánosságra hozta a szankciók által érintett iráni gazdasági szektorok és vállalatok listáját is. A büntetőintézkedések több mint 50 iráni bankot és leányvállalatait, a hajózási és hajóépítési iparban több mint 200 személyt és hajót érintenek, továbbá célba veszik az Iran Air légitársaságot és annak több mint 65 gépét.

Kapcsolódó cikkeink:

Washington ezt megelőzően augusztusban az iráni pénzügyi rendszert sújtó szankciókat léptetett életbe, miután Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta az iráni atomalkut azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. Az amerikai elnök által aláírt rendelet visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket.

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »