Németország továbbra is szembemegy Trump iráni szankcióival

Lehetővé kell tenni az európai uniós jog alapján legális üzleti kapcsolatok fenntartását Iránnal, a német kormány intenzív megbeszéléseket folytat erről partnereivel – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben, az Irán ellen ismét elrendelt amerikai szankciókkal kapcsolatban.

Tájékoztatóján Steffen Seibert kiemelte, hogy Németország továbbra is kitart az iráni atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi szerződés mellett, a megállapodásból pedig az is következik, hogy valamennyi gazdasági szereplő számára meg kell teremteni az Iránnal kialakított legális kapcsolatok folytatását. Ezért a német kormány európai és Európán túli partnerekkel is szorosan egyeztet az Iránnal összefüggő jogszerű gazdasági tevékenység fenntartásáról – mondta.

A gazdasági minisztérium szóvivője, Anna Sophie Eichler elmondta, hogy a tárcánál külön tanácsadó szolgálatot is szerveztek, hogy mindenben támogathassák az iráni kapcsolatokkal, érdekeltségekkel rendelkező német vállalatokat. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a hétfőn életbe léptetett amerikai szankciók miként érinthetik a német gazdaságot, mert még nem ismert a büntetőintézkedéseket szabályozó rendelkezés pontos szövege – tette hozzá Christopher Burger, a külügyminisztérium szóvivője.

Haszan Róháni iráni elnök (b) beszél a pénzügyminisztérium teheráni épületében 2018. november 5-én. Róháni kijelentette, hogy Irán meg fogja sérteni az amerikai szankciókat, és továbbra is fog kőolajat értékesíteni. A pénzügyi és az energiaszektort érintő büntetőintézkedések újabb szakasza november 5-én lépett hatályba. MTI/AP

Donald Trump amerikai elnök tavasszal léptette ki országát az Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben létrejött megállapodásból, amely szerint az Iszlám Köztársaság korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldja az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a beruházások elakadtak, félbeszakadtak, így az ország napjainkban annak a hitelválságnak a sajátos verziójától szenved, ami egy évtizede ledöntötte a lábukról a nyugati bankokat.

Nem az atomalku, hanem a közelgő bankválság Irán legnagyobb gondja

Donald Trump amerikai elnök pedig azért nem volt elégedett a megállapodással, mert szerinte túl nagy teret engedett Irán további katonai fejlesztéseinek, elfogadhatatlannak tartja Irán ballisztikusrakéta-programját és azt, hogy fegyveres csoportok támogatásával igyekszik kiterjeszteni befolyását a térségben.

Irán célja és érdekei a szíriai polgárháborúban

Washington a kilépéssel a szankciókat is visszaállította, melyek két szakaszban kerültek újra bevezetésre, a második szakasz, a pénzügyi és az energiaszektort érintő büntetőintézkedések újabb csomagja hétfőn lépett hatályba.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »