Egyelőre kitart a német koalíció, nincs veszélyben Merkel pozíciója

A német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) soron következő elnökváltás és a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tervezett változások mellett is mindkét párt folytatni kívánja a kormányzati együttműködést – hangsúlyozták a  koalíciós pártok vezetői hétfőn Berlinben.

Angela Merkel kancellár, a CDU távozó elnöke pártja vezetőségének kétnapos tanácskozása után tartott tájékoztatóján kiemelte: a CDU vezetésének az a meggyőződése, hogy a koalíciós szerződés alapján tovább kell folytatni a kormányzást. Ez fontos üzenet a szociáldemokratáknak, akiket a decemberi elnökválasztás miatt érthető módon foglalkoztat az a kérdés, hogy elkötelezett-e még a CDU a közös kormány mellett.

Andre Nahles, az SPD elnöke pártja vezetőségének szintén kétnapos tanácskozása után elmondta: nem került szóba a koalíció felbontása, és kitartanak azon tervük mellett, hogy a ciklus felénél, 2019 őszén értékelik a kormány munkáját, és döntenek a folytatásról.

Azonban arról is döntöttek, hogy megbeszéléseket kezdeményeznek a koalíciós társakkal – a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) – arról, hogy milyen „stílusban” és milyen ügyekre összpontosítva folytassák a közös munkát. Az SPD elnöksége még karácsony előtt értékeli majd a konzultáció eredményeit – mondta Andrea Nahles.

Az SPD választói támogatottsága a tavalyi Bundestag-választás óta szinte folyamatosan süllyed, a legutóbbi felmérések szerint 13-14 százalékon áll. Legutóbb 2002-ben nyert Bundestag-választást, 38,5 százalékos eredménnyel. A hanyatlás miatt az utóbbi hetekben felerősödtek a pártban azok a hangok, amelyek sürgetik, hogy a szociáldemokraták bontsák fel a koalíciót és ellenzékben próbálkozzanak a megújulással.

A pártok további együttműködése azért fontos kérdés, mert ennek hiányában előrehozott választásokat kellene tartani Németországban, Angela Merkel pedig a pártelnöki tisztségről történő lemondásával egyidejűleg azt is bejelentette, hogy ha esetleg előrehozott választásokat kellene tartani Németországban, akkor már nem indulna újra a tisztségért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »