Iránt továbbra sem félemlítik meg az amerikai szankciók

Irán nem fél az elkövetkezendő napokban életbe lépő amerikai szankcióktól – idézte szerdán az Iráni Iszlám Köztársaság Műsorszolgáltatója (IRIB) Haszan Róháni iráni elnököt. Az Egyesült Államok a héten tervezi életbe léptetni az iráni olajszektort sújtó újabb szankciókat.

„A népnek bizonyosan tudnia kell, hogy a kormány nem fél az amerikai fenyegetésektől” – mondta az iráni államfő. „Az elmúlt néhány hónapban népünk nehéz időkkel nézett szembe, és lehetséges, hogy az elkövetkezendő néhány hónap nehéz lesz. De a kormány minden hatáskörét felhasználja, hogy csökkentse e problémákat” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok augusztusban az iszlám köztársaság pénzügyi rendszerét sújtó szankciókat léptetett életbe, miután Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról 2015-ben elért megállapodást.

Az amerikai elnök által aláírt rendelet visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. A második szankciós csomag november 4-én lép életbe, és az iráni kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtja.

A síita nagyhatalom az augusztusban életbe léptett amerikai szankciókat követően gazdasági válságba süllyedt, az iráni nemzeti valuta, a riál árfolyama rekord mélyre süllyedt a dollárral szemben a szabadpiacon. A megélhetési költségek növekedése szórványosan korrupcióellenes tüntetéseket eredményezett, helyenként kormányellenes jelszavakkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »