Vegyes sajtóvisszhangot váltott ki Merkel bejelentése

Eltérően értékelték a német sajtó vezető orgánumai keddi kommentárjaikban Angela Merkel kancellár döntését a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökeként végzett munkája befejezéséről.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild „Gyertek vissza, AfD-szavazók!” címmel közölt kommentárt, amely szerint Angela Merkel „politikai örökségéhez” hozzátartozik az Alternatíva Németországnak (AfD), „egy párt, amelyben a holokausztot ártalmatlanként feltüntető emberek és rasszisták a hangadók”.

Merkel sok millió embert fordított maga ellen a menekültpolitikájával, és nem tudta hatástalanítani a düh, a csalódottság, az aggodalom és a lecsúszástól való félelem robbanásveszélyes elegyét”, így „tömegesen vándoroltak át az AfD-hez CDU-szavazók, akik valójában a politikai középhez tartoznak”.

Merkel ezt „későn, de remélhetőleg nem túl későn ismerte fel”: 18 évi pártelnöki és 13 évi kancellári munka után most megnyitja az utat az „utódlás” felé, amivel „azt jelzi a választóknak, hogy nem kell ellene és a néppártok ellen tiltakozniuk a választóurnánál”. Ez a döntés „helyes és sürgetően szükséges volt, továbbá tiszteletet érdemel” – emelte ki a Bild, hozzátéve: mindennek az az „üzenetet kell közvetítenie a frusztráció miatt az AfD-re szavazó embereknek, hogy forduljatok el a szélsőségesektől, és térjetek vissza középre!”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap „Búcsú részletekben” című kommentárjában kiemelte: „szokatlanul okos” döntés Angela Merkel részéről, hogy nem ragaszkodik a pártelnöki és a kancellári tisztséghez. Ezzel véghezvihet egy „dupla mutatványt”: lehetőséget biztosít pártjának a megújulásra, kancellárként pedig nem külső kényszer hatására, hanem a saját maga által meghatározott körülmények között vehet búcsút a politikától – írta a FAZ.

Berlin, 2018. október 17.
Angela Merkel német kancellár az EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismerteti a szövetségi parlament, a Bundestag berlini épületében 2018. október 17-én.
MTI/EPA/Omer Messinger

A Spiegel Online független hírportál „Búcsú, első rész” című írása szerint Angela Merkel döntése „esélyt” ugyan biztosít, „garanciát” viszont nem jelent arra, hogy „ezentúl minden jobb lesz a nagykoalícióban és a pártban”.

Egyáltalán nem biztos, hogy Merkel „terve” beválik, és 2021-ig kancellár tud maradni, mert a CDU-nál is erősebben megviselt Német Szociáldemokrata Pártnál (SPD) egyre inkább kétségessé válhat a kormányzás folytatása, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) pedig új lendületet vehet az elnök, Horst Seehofer körüli vita – tették hozzá.

A ZDF országos köztelevízió „A kancellár nagyságról tesz tanúbizonyságot, és tovább taktikázik” című kommentárja szerint Angela Merkel olyan politikai nagyságról tett tanúbizonyságot, amellyel még Helmut Kohl néhai kancellár, a CDU egykori elnöke sem rendelkezett, azonban „valószínűleg túl későn” hozta meg a döntést a CDU-elnöki munkásság befejezéséről, és „romokat hagy maga után”.

Akárki is lesz a CDU következő elnöke, be kell jelentenie az igényét a kancellári tisztségre, és „a lehető leggyorsabban ki kell csavarnia a kormányrudat Merkel kezéből”, ami a nagykoalíció – a CDU/CSU pártszövetség és az SPD kormánya – végét jelentené, vagyis „Angela Merkel kancellári pályafutásának és a nagykoalíciónak a vége inkább előbb, mint utóbb érkezik el”, de Merkel a hétfőn bejelentett döntésével „ügyesen megakadályozta az igazán nagy kancellári bukást” – áll a ZDF kommentárjában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A liberális Süddeutsche Zeitung „Köszönöm, ennyi volt” című kommentárjában rámutatott: Angela Merkel hétfőn nem azt jelentette be, hogy 2021-ig mindenképpen kancellár akar maradni, és harcol is majd ezért, hanem mindössze azt, hogy készen áll a ciklus végéig betölteni a tisztséget. Döntése csupán egy „kísérlet a hatalom maradékának stabilizálására egy nem túl hosszú átmeneti időre”, és azt jelenti, hogy „a Merkel-korszak véget ért” – írta a müncheni lap, amely szerint az a leginkább valószínű forgatókönyv, hogy a CDU/CSU fokozatosan elfordul a nagykoalíciótól, és végül a Zöldekkel és a liberális FDP-vel lép szövetségre.

Ez a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett felállás, amelyről tavaly is tárgyaltak, és az FDP elnöke, Christian Lindner szerint Angela Merkel a legfőbb oka annak, hogy nem valósult meg. „Ez az akadály most már nem feltétlenül áll az útban” – írta a Süddeutsche Zeitung.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »