Babis szerint sem jó ötlet az INF-megállapodás felmondása

Andrej Babis cseh kormányfő rossz hírnek tartja, hogy az Egyesült Államok fel akarja mondani a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló orosz-amerikai megállapodást (INF).

A cseh miniszterelnök, miután vasárnap James Mattis amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt, újságírók előtt azt mondta: jobb szeretné, ha az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai nem romlanának, hanem javulnának.

„Ez biztosan rossz hír. Amennyiben megfelel a valóságnak, akkor ez minket természetesen bánt” – válaszolta egy újságírói kérdésre Babis, aki szerint a világ visszatérhet a hidegháború korszakába, ha az amerikai kormányzat felmondja a megállapodást.

A miniszterelnök leszögezte: Csehország kis ország, de ez nem jelenti azt, hogy nincs saját véleménye. „Csehország számára fontos, hogy világ hatalmasai a konfliktusok helyett inkább az együttműködés lehetőségeit keressék” – mutatott rá.

Andrej Babis cseh miniszterelnök. (EPA/FILIP SINGER)

Donald Trump amerikai elnök nemrégiben közölte, hogy az Egyesült Államok ki fog lépni az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet elnök és pártfőtitkár, valamint Ronald Reagan amerikai elnök által megkötött, a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről szóló INF-szerződésből.

Washington a szerződés orosz részről történt állítólagos megsértésére hivatkozva érvel a kilépés mellett, Moszkva azonban tagadja ezt a vádat, és a maga részéről az Egyesült Államokat gyanúsítja a szerződés megszegésével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »